Meiden die elkaar beffen tiener neukt oma

meiden die elkaar beffen tiener neukt oma

Mijn beste vriendin is van school gegaan en nu zit ik dus alleen. Ja, echt helemaal alleen, want in de pauze durf ik niet meer dan rond te lopen, even naar de wc, weer rond lopen, weer naar de wc, even op de wc blijven en dan nog maar een rondje lopen. Ik weet echt niet meer wat ik moet doen.

Mijn vader heeft me net even duidelijk gemaakt dat ik onaardig ben, dat had hij al van meerdere mensen gehoord. Ik weet niet meer wat ik moet doen. En het feit dat mijn vader me zo juist haarfijn heeft uitgelegd hoe onaardig ik ben? Hij is mijn droomjongen, gewoon perfect. Maar ik hou ook van mijn vriendje.. Nou, duidelijke keuze zou je denken toch? Op N's hyves zie ik dat hij altijd met heel veel meisjes flirt, en hij is super populair. Dus ik ben nogal kansloos.

En, daarbij, ik ben bang dat ik spijt krijg als ik het uitmaak met mijn vriendje.. Maar in mijn achterhoofd weet ik dat ik het gelijk uit zou maken met mijn vriendje als N op mij verliefd zou zijn Ik droom ook bijna elke week over N, van de meest romantische dingen tot dromen waarin we sex hebben. En ik heb nog nooit over mijn huidige vriendje gedroomd.. Alsof ik moet overgeven en huilen, echt een heel raar, afschuwelijk gevoel. Een man en een vrouw. En ik weet nog dat ik altijd bij die man op schoot moest, en dat ik dat niet leuk vond.

Waar die vrouw dan was, weet ik niet meer. Ook weet ik nog dat ik een keer heel hard moest huilen, toen bleek dat ik uit school een tijdje bij hen moest blijven terwijl ik dacht dat mijn opa en oma op mij zouden passen. Scopri di più anche sulle opzioni di scelta disponibili: E-mail o telefono Password Non ricordi più come accedere all'account? Valentina Parra è su Facebook.

Informazioni su Valentina Parra. Città attuale e città di origine. Wommersom, Brabant, Belgium Città attuale. Santiago del Cile Città di origine. Owjipee Tipi tenten en accessoires , Vincent Béziat , Gezond. Version stars , Robert Pattinson , Met durex om je knuppel verlies je geen druppel , Ga nooit met ruzie slapen , Like als je vindt dat de grote vakantie te kort is , Er is altijd wel iemand in de klas die stoned is. Altre persone che si chiamano Valentina Parra. Maria Valentina Parra Pulido.

Valentina Alejandra Parra Vejar. Keacy Valentina Peñailillo Parra.

..

Gangbang meedoen sex date zeeland

Meestal onttrok ze zich aan de spelletjes waarmee de meisjes zich in de pauze vermaakten. Als ze besloot om wel mee te doen met bijvoorbeeld tikkertje, leefde haar hele gezicht op en trok er een opgewonden blos over haar wangen. Dan fonkelden haar ogen en straalde haar hele verschijning een geluk uit dat ik de rest van de tijd verloren waande. In de gehele periode van mijn onderzoek was Valerie niet geliefd.

Toch was ze de opzienbarendste persoonlijkheid in de klas. Ze was altijd zichtbaar en niemand kon om haar heen. Op de een of andere manier dwong ze iedereen ertoe zich tot haar te verhouden; ook als dat niet positief was. Zowel de jongens als de meisjes ventileerden dagelijks hun mening over haar. Behalve Jacob deden zij dit achter haar rug en non-verbaal.

Andersom gebeurde dit echter ook. Hoe omzichtig Valerie hierbij ook te werk ging, iedereen was wel eens het onderwerp geweest van haar geroddel, of tot medeplichtige gedwongen in het fluisteren. Het afschuwelijke en tragische was dat Valerie hiermee bewerkstelligde wat zij vreesde: Ik zou nooit zo gemeen doen, zei Valerie vaak verongelijkt als haar ter ore was gekomen wat een klasgenoot over haar had gezegd.

Niet alleen Valeries kwaadsprekerij en goede redeneerkunst leidden tot commentaar, ook haar openlijke interesse voor seksualiteit brachten de tongen in beweging.

Zo kon Valerie zeer open zwijmelen over knappe jongens en verliefdheid. Als een van de weinigen in de klas durfde Valerie heel vrouwelijke kleding aan te trekken, strakke truitjes, korte rokjes, hoge hakken. Samen met Carlijn schreef ze girl power op haar agenda evenals op veel briefjes die ze elkaar toeschoven. Wat is Girl Power?

Wij hebben de macht, antwoordde ze terwijl ze een heel uitdagende houding aannam. Wij zijn beter dan jongens, voegde ze eraan toe. Haar klasgenoten, die giechelend en stiekem hun verliefdheden uitspraken, klapperden met hun oren en knipperden met hun ogen bij Valeries openheid. Elke dag opnieuw letten de meisjes goed op wat Valerie aanhad. Ze bekritiseerden haar hakken, haar kleding, haar seksuele toespelina s t [28] 2 [ ].

Moet je nou kijken hoe ze eruit ziet! Ze is toch nog een kind! Ze denkt dat ze al veertien is! Ik vind dat echt niet kunnen hoor! Terwijl de meisjes en jongens Donald Duck en T im lazen, brave kindertijdschriften, fluisterden ze mij toe: Weet je al dat Valerie de Break Out [een tienermagazine, voor middelbare scholieren, waar veel over seksuele handelingen wordt uitgelegd] leest? En toen ik met een vragend gezicht opkeek omdat ik niet wist wat daar erg aan was, legden ze uit: Er staan blote mensen in en het gaat alleen maar over seks!

Ze denkt echt dat ze al op de middelbare school zit! Valeries verschijning bracht enorme opwinding teweeg, ook bij de jongens. Een van de jongens vertrouwde zijn moeder toe hij was toen negen jaar: Mamma, waarom draagt ze nou een doorzichtig truitje?

Ik bedoel, nu weet ik dat ze een beha draagt, maar dan kan ik me toch niet meer concentreren? Zo was er een groep jongens die voortdurend achter haar aanzat, hetgeen erger werd in het laatste jaar toen raakten een paar jongens door het dolle, joegen haar voortdurend na, raakten haar aldoor aan, gingen boven op haar liggen, totdat een van de juffen hen ernstig toesprak. Maar er was ook een aantal jongens dat, bijna achteloos, zei: Ze is al een pubermeisje, zonder een zweem van opwinding. En Valerie stond daar eenzaam en langzaamaan steeds meer verlaten, terwijl haar enige wens was geliefd te zijn.

Haar agenda stond vol met liefdesbetuigingen van vriendinnen, van meisjes uit de klas. Bijna wekelijks liet ze mij deze trots lezen: Lief schatje, je bent de liefste die er is, stond er letterlijk geschreven. Wie is de liefste? Kijk, legde Irma uit, wij zijn nog kinderen, wij spelen nog.

Ja, beaamde Jante, zij doet hele andere dingen, niet dat wij nou nog met de barbies spelen, maar to ch Valerie is eigenlijk al volwassen, concludeerde Linde, wij zijn net pubers aan het worden. Zowel de jongens als de meisjes vonden dat Valerie zich gedroeg als een veertienjarige. Dat doe je toch niet! Ze denkt dat ze veertien is! De kinderen lieten geen moment voorbij gaan om Valerie te bespreken. Dagelijks trok haar naam als een echo over het schoolplein. Was haar kleding geen onderwerp van gesprek dan was het wel de ast [28] 2 [ ].

In de opmerkingen van de meisjes klonk echter niet alleen afwijzing maar ook bewondering door. Ze denkt dat ze alles is! Maar hun blik gleed over hun eigen lichaam en leek een verlangen te verbergen naar de wereld waarin de onzekerheid over het lichaam en de onzekerheid over seksualiteit niet schenen te bestaan; een verlangen misschien naar de wereld waarin ze als jonge vrouwen machtig en sexy door het leven zouden gaan.

Een wereld waarin zij het voor het zeggen zouden hebben vgl. Hoewel Valerie zei onzeker te zijn, was daar in haar kleding en houding niets van terug te vinden.

Maar precies hier, op dit snijpunt van onzekerheid en schoonheid, precies hier biedt de volwassenenwereld een uitweg voor de worstelingen met verschillende mogelijke rollen voor meisjes en vrouwen vgl.

Het is een oplossing die zich aan hen opdringt in allerlei vormen, in vele slogans en verbeeldingen. Alles komt goed als je mooi bent! De man van je dromen komt naar je toe. Het is niet belangrijk. Het hoeft niet, als je maar mooi bent zie ook W olf Valerie trok deze oplossing aan als een korset, ze reeg het dicht, trok het strak om haar lijf. Het korset bood haar een rol, die tevens een uitkomst was voor al die lastige eisen die vriendschap stelt Hey , voor de verwarrende sociale relaties, voor de angst hierbinnen niet te voldoen.

De rol, die ouder is dan de Girl Power, die erin terug te vinden is, bood haar houvast, gaf haar een script op dieet gaan, verliefdheid, uitgaan, ophouden met schoolwerk maken, om een paar van de dingen te noemen die zij deed.

De rol dicteerde ik ben het mooiste meisje van de klas, ik verleid de jongens en bood haar bijbehorende attributen als kleding, agenda s, make-up, tijdschriften, boeken, filmsterren, muziek. Valerie kroop deze rol binnen, en vond hierdoor bevestiging in haar omgeving. Bevestiging die ze op een ander vlak vriendschap bijvoorbeeld bang was mis te lopen vgl. Voor de jongens hield Valerie misschien wel een belofte in over wat hun later te wachten stond: Chris verrukte uitroep verwees immers naar de toekomst, de middelbare school, waar niet alleen de meisjes spannend zouden zijn, maar hijzelf ook.

Valeries aanwezigheid verwees naar hun eigen toekomst. Zo zijn wij straks ook. En misschien school de huivering die Valerie teweegbracht er juist ook wel in, dat zij opging in de rol van het mooie seksueel 9 9 Mann citeert Sue Lees: Girls lose confidence because their identity rests to such an extent on their sexual reputation Mann Daar stond zij als een dwingend voorbeeld van hoe het later zou worden, hoe zij later zouden zijn.

Valerie hield hun een spiegel voor waar ze, naar eigen zeggen, eigenlijk nog niet in wilden kijken. Jezus, we zijn nog kinderen hoor! Slechts in zeer bedekte termen of in heel kleine grapjes konden zij het thema waarderen.

Als Mirthe met een Break Out, opengeslagen op de pagina met twee blote mensen, liep te zwaaien en opgewonden giechelend de reacties van de andere Zichtbaren peilde, zei Djuna Professoren: Ja twee blote mensen, nou en? En Maries droge commentaar luidde: Ze krijgen het koud als je zo wappert Mirthe.

Een groepje Rustige meisjes, de Spelenden, hield er een eigen circuit op na, waarin tekeningen, quizvragen en grapjes circuleerden, zonder dat zij de Zichtbaren hiervan deelgenoot maakten. Vooral Jessy, Jennifer, Sofie en Bernadette schoven schunnige briefjes heen en weer en zaten met rode koontjes ingehouden te lachen. Door de Zichtbaren werden het gegiechel en deze briefjes, die zij natuurlijk wel eens onderschepten, afgedaan als kinderachtig. Jezus, riep Jacob een keer, ik hoef het woord kont maar te noemen of jullie liggen dubbel!

Wat is daar nou aan? Hierop barstten Sofie en Jessy in lachen uit, waarbij ze hun handen voor hun mond sloegen. Let maar niet op ze, raadde Irma aan, ze zijn gewoon kinderachtig.

En zich heel wild omdraaiend naar de twee meisjes beet ze hun toe: Sofie en Jessy gierden io Correcter zou zijn om te stellen dat het thema seksualiteit vooral heteroseksualiteit betrof. Zo heel af en toe maakten twee jongens grapjes over de vriendschap tussen de twee bemiddelaars, waarbij zij de meisjes lesbo s noemden vgl.

Een keer vertelde Angélique dat een vriendin van haar niet van school gezegd had verliefd op haar te zijn, snel voegde ze daaraan toe maar ze wist niet wat verliefd zijn was. Haar vriendin was, net als zij, twaalf.

De meisjes aan wie zij dit vertelde, reageerden met eigen verhalen over homoseksuele relaties in de vriendenkring van hun ouders. Hoe normaal ze het ook vonden: Ook ik onderschepte hun briefjes wel eens. Terwijl Jessy ze met tegenzin uit handen gaf, haalde Sofie haar schouders op als ik vroeg mag ik?

Hein is kontgek, stond er dan bijvoorbeeld. Joep heeft een snotlul. Beide meisjes liepen rood aan als ik het las en het briefje met een knipoog teruggaf.

Niet verder vertellen hoor! De Zichtbaren voelden zichzelf ver verheven boven het gegiechel van deze meisjes. Zij lachten ook veel om seks, maar dan om er de draak mee te steken, niet omdat zij een woord op zichzelf grappig vonden. En als zij wel lachten omdat ze iets gek vonden, spraken de andere Zichtbaren bestraffende woorden. Zo maakte Stanley vaak neukbewegingen in de klas. Dat doe jij ook hè? Anders was Daniël [mijn zoontje, S.

Hierop staakte Stanley dan onmiddellijk, beschaamd o f betrapt leek het, zijn toneelstukje. De Professoren gaven onderling commentaar: Stanley is gewoon oversekst, zei Sara dan terwijl ze een vies gezicht trok. Hij is kinderachtig, beaamde Marion.

Er ging geen dag voorbij, of de kinderen trokken het thema seksualiteit uit de kast. Op een dag trof ik Bernadette in een verstopt hoekje van het schoolplein samen met Sofie en Jennifer aan, met in haar hand een kleine zakcomputer. Ze giechelden toen ik bij ze ging staan. Bernadette typte sekswoorden in.

Jennifer bleek een seksboekje dat bij een tijdschrift hoorde bij zich te hebben. Ze had het eigenlijk weg moeten gooien van haar ouders, maar had het stiekem bewaard.

Wat is pijpen Sofie? Ik weet het, antwoordde Jennifer in haar plaats, aan een pik zuigen. Zo gingen ze een tijdje door. Er was ook nog een woord met een q, wist Bernadette opeens, wacht even.

Ze typte een woord in haar zakcomputer. Toen ze klaar was lazen we quarantaine. De twee andere meisjes trokken een ik-heb-geen-idee-gezicht en keken wat ongemakkelijk toen ik lachte.

Nee, nee, haastte Bernadette zich, het was wat anders. Ik zoek het thuis wel op. Het gedrag van jongens maar niet dat van Jacob werd al snel afgedaan als oversekst en daarmee was de kous af. Meer commentaar wekte Valerie met haar hoge hakken en korte rokken. Maar het verschil met de jongens was, dat zijzelf seksualiteit uitstraalde, terwijl de jongens alleen grappen en grolden en over hun toeren raakten van de gedachte aan seks.

Zelf waren zij jongens die net zo verlegen waren als ze een verliefdheid hadden opgevat als andere kinderen van hun leeftijd voor wie seks nog geen rode oortjes betekende. Valerie belichaamde de seksualiteit zelf. En daarover raakten de kinderen tegelijk opgewonden en verward, nieuwsgierig en geïrriteerd.

Zij wilden a s t [28] 2 [ ]. Frits, Jacob, Peter ; zij lazen elkaar giechelend en stiekem de vragen over vrijen uit de Break Out voor. Maar anders dan een agenda of een briefje kon Valerie niet naar wens worden dichtgeslagen of weggegooid. Ze was aldoor aanwezig, als een dwingend voorbeeld van wat seksualiteit betekende. De kinderen ervoeren Valerie als bedreigend, omdat ze een duidelijke seksuele rol gekozen had, omdat ze die rol droeg als een jurk.

Maar zij, haar klasgenoten, wilden die jurk, die zij puberteit noemden, niet aan. Seksualiteit werd als onderwerp gewaardeerd als er de draak mee werd gestoken, als iemand weliswaar het bestaan ervan erkende maar het niet verhief tot de kern van een rol. Een te weinig speelse benadering van het thema seksualiteit werd door de Zichtbaren kinderachtig gevonden, maar te speelse opmerkingen ook. De Zichtbaren vonden duidelijk dat seksualiteit een onderdeel van het dagelijkse leven was; een natuurlijk aspect van het puber en volwassen leven wel te verstaan.

Seksualiteit die te ernstig werd genomen, ging voorbij aan hoe de kinderen het spel zagen: Maar voor de Rustigen ging zelfs het grappen en grollen te ver. Ze wilden, zeiden ze keer op keer, nog gewoon kinderen zijn.

Onder de preoccupatie met seksualiteit ging precies deze worsteling schuil: Van kinderen en pubers Het is niets nieuws dat de overgang van kind naar puber gepaard gaat met worstelingen over seksualiteit. Freud de ontdekker van de kinderlijke seksualiteit stelde dat na de latentiefase, waarin seksualiteit een sluimerend bestaan leidt, kinderen in de puberteit hun impulsen niet meer op hun ouders richten maar op leeftijdgenoten.

Dit losmaken van de ouders is de opdracht van de puberteit, stelt Freud. Het worstelen met het thema seksualiteit is naar i ii Het effect van de openheid over het thema seksualiteit, er openlijk de draak mee steken, de dingen bij hun naam noemen, was dat andere kinderen de betekenis van allerlei woorden leerden.

Door met de Break Out te zwaaien, hardop in de klas brieven hieruit voor te lezen en er de draak mee te steken, leerden andere kinderen wat beflapjes waren, wat pijpen was en wat standje In die zin gebruik ik seksualiteit als betrekking hebbend op het geslacht, sekserollen dus.

Maar in dit worstelen speelt ook de zoektocht naar wat seks is, wie wat wanneer doet en hoe, en betekent de term dus ook betrekking hebbend op seks.

In deze zoektocht worden kinderen geholpen door bestaande, vaak tegenstrijdige, opvattingen hierover. Naar mijn idee hadden de kinderen deze veelal impliciete opvattingen en boodschappen al overgenomen, en bestaat de worsteling uit het eigen het van mij maken ervan. In alle verhalen duikt dan ook niet voor niets telkens één woord, één beschuldiging op: Of het nou gaat over seksualiteit, over jongens en meisjes of over schaamte.

De jongens deelden de meisjes op in pubers en meisjes: De meisjes vonden de meeste jongens kinderachtig. Maar wat de een kinderachtig achtte, bleek voor de ander gewoon bij het kind-zijn te horen. Verweven in de stroom van alledaagse gebeurtenissen lagen de kinderen met elkaar overhoop over de vraag wat kind- zijn precies inhield, wanneer het was afgelopen, en wat er dan veranderde.

Die andere klas hè, zei Mirthe een keer, daar zitten allemaal zulke kinderachtige kinderen in, dat geloof je gewoon niet. Moet je nou kijken hoe die meisjes eruitzien! Ze lijken ook allemaal een stuk kleiner dan ons! Hugo is anders niet zo kinderachtig hoor! Feline en Yasmine ook trouwens! Ja ze doen wel allemaal van die hele kinderachtige spelletjes, bedacht Marion, ze spelen nog met barbies en zo. Dat bedoel ik nou, zei Mirthe. De Zichtbaren wilden geen kind meer zijn maar puber.

Ze speelden niet meer met barbies voor de meisjes het icoon van kind-zijn ; ze giechelden niet meer om sekswoorden zoals kinderen; ze wisten de betekenissen van pijpen en beffen, maakten er grapjes over, maar vonden seks op zichzelf een normaal gegeven.

De meisjes vertelden elkaar hun verliefdheden, maar waren hierin niet zo open als Valerie. Valerie gaat haar gang maar! Ik doe daar niet aan mee. Ik ben gewoon twaalf. De zichtbaren zaten op school toen het nog mocht en thuis stiekem te chatten op het internet. Sommigen maakten zelfs afspraakjes met hun chatmaatjes. Daar kun je tenminste gewoon praten met jongens die geen baby s zijn, legde Rama uit. De Rustigen die al snel hoogte kregen van deze afspraakjes schudden hun hoofd, vonden het gevaarlijk en belachelijk.

Zijzelf spraken een tijd af met een paar kinderen uit hun groep en chatten dan vanuit hun eigen huis met elkaar. Dit vonden de Zichtbaren dan weer ontzettend kinderachtig. Ook de Rustigen waren verdeeld over wat kinderachtig was en wat niet. Ik snap gewoon niet waarom iedereen elkaar stompt en schopt en zo wild doet, zei Simon. Ik vind dat allemaal zo kinderachtig. De kinderen hielden zich dus voortdurend bezig met de vragen: Wat is een puber? En wat is volwassenheid?

Vooral over dit laatste heerste geen consensus, maar openlijk vochten zij deze vragen niet uit. De botsingen vonden plaats in de vorm van het voortdurende beoordelen van andermans gedrag; in de vorm van zacht gefluisterd commentaar; in de vorm van juist benadrukken wat en wie wel goed was; in de vorm van briefjes en ranglijsten; in de vorm van blikken, lachen of negeren.

Behalve een zeker verlangen naar de puberteit, heerste er ook angst, zoals valt af te lezen uit de niet aflatende stroom van commentaar op en het voortdurend in de gaten houden van Valerie. Die angst was er niet zozeer in gelegen dat Valerie seksualiteit belichaamde, maar in alle waarschuwingen die hen vanuit de volwassenenwereld en de media werden toegeroepen. Een al te veel benadrukken van lichamelijke vrouwelijke vormen leidt tot rampen, zo luidt de waarschuwing, tot verkrachting of tot een verkeerde reputatie Eder Anderzijds toont de dagelijks klinkende beschuldiging kinderachtig dat zij juist aan het begin stonden van een nieuwe tijd: Het laatste jaar van de basisschool hield ook een afscheid van hun kindertijd in.

Een afscheid waar ze naar uitkeken, maar ook bang voor waren. Toen we op een ochtend naar een muziekuitvoering van een middelbare school in de buurt gingen, raakten de meeste kinderen wat zenuwachtig.

Jezus wat zijn die kinderen groot, zei Jacob, ik ben echt een ukkie. Ooo, wat afschuwelijk eng, straks loop ik hiertussen als kleintje en dan zeggen ze de hele dag brugpieper tegen je, dan schaam ik me dood!

Ze vinden zichzelf wel heel stoer, huiverde Chris. Tk heb er zo n zin in! Liever vandaag dan morgen! Maar bovenal lees ik in het voortdurend benoemen van grenzen tussen wat een kind is en wat een puber, een poging om dat wat als onafwendbaar wordt voorgesteld De Puberteit beheersbaar te maken. Stel je voor of: Volwassenen, oudere broers o f zussen, klasgenoten, boeken, tijdschriften en televisie riepen wacht maar, nog even en dan!

Zij stelden de puberteit als onontkoombaar voor. Of de kinderen nou wilden o f niet: Zij hadden hierop geen invloed. Sommigen ontkenden elke verwijzing, keerden zich a s t [28] 2 [ ]. Anderen duwden de naderende veranderingen voor zich uit, besloten dat ze pas als veertienjarigen de deur zouden openhouden. Weer anderen trokken de puberteit naar binnen.

Hoe het ook zij, de desinteresse, fascinatie of verwachting wijzen allemaal op een pogen zelf controle te krijgen over het verloop van hun leven. Het verlaten van de kindertijd Hun leven lang krijgen kinderen uit allerlei richtingen te horen hoe zij kind dienen te zijn. Als zij zich in de ogen van volwassenen te vroeg bezighouden met bepaalde vragen, dan heten ze vroegrijp, wijs of ouwelijk.

Als zij volgens volwassenen te laat zijn in hun ontwikkeling heten ze kinderlijk, langzaam. Onder andere via het commentaar van volwassenen op hun gedrag of het gedrag van anderen, komen kinderen te weten wat er van hen verwacht wordt, hoe zij kind moeten zijn, hoe puber.

In dialoog met deze vaak tegenstrijdige verwachtingen creëren kinderen hun eigen kindertijd. Door middel van het commentaar op de personages in hun klas, probeerden de kinderen zowel hun eigen plek in de groep te bepalen als hun individuele plek in de grotere wereld. Zij rangschikten en ordenden en leken voortdurend bezig met het uitstippelen van de te bewandelen weg naar de puber-tijd.

Een van de zwijgende verhalen waarschuwt voor seksualiteit: De volwassenen in de omgeving van de kinderen huiverden licht bij de Spice Girls, zoals ouders een paar jaar daarvoor hadden gehuiverd bij Madonna.

Spelen met seksualiteit wordt gevaarlijk geacht en vooral: Het volgende tafereel vormt een goed voorbeeld van een huiverende reactie van volwassenen op deze kinderen en seksualiteit. In het eindtoneelstuk dat over de afgelopen eeuw ging en waarvoor de kinderen zelf thema s hadden bedacht, speelde Carlijn Monica Lewinsky.

In haar eerste scène voert zij Bill Clinton gespeeld door een jongen uit de parallelklas mee naar een apart kamertje een kamerscherm op het toneel om daar met veel kabaal een gemeenschap ten gehore te geven. Even later kruipt zij onder de tafel waar Clinton over zijn affaire met haar wordt verhoord en doet alsof ze hem pijpt. Als zij weer onder de tafel vandaan te voorschijn komt op haar hoge hakken en met een diep decolleté neemt zij uitgebreid de tijd om met een schaamteloze en uitdagende blik en houding haar lippen af te vegen, waardoor de lippenstift op haar wangen belandt.

De twee juffen van de klas vonden het verschrikkelijk. Tk vind dit dus niet kunnen. Ik vind het niet leuk en niet grappig, zei Mieke. Dit past toch niet? Ze weet niet wat ze doet! Ze weet niet eens wat ze doet! Maar de schok voor de juffen bestond er vooral uit dat Carlijn blijkbaar precies wist wat ze deed.

Sterker nog, dat ze het precies wist en schijnbaar zonder gêne precies dat durfde te laten zien wat er gebeurd was! Overal krijst de seksualiteit van de muren, van de trams, van de popgroepen, van de tijdschriften, van de televisie. Zoals ik heb laten zien waren de kinderen hier niet blind voor. De jongen met half ontblote borstkas die ons vanaf een poster op een tramhalte recht in de ogen keek, ontlokte bij Carlijn een hijgend: O Danny, O Danny. Om maar één van de talloze reacties op de seksualiteit om hen heen in herinnering te roepen.

Het is waarschijnlijk dat de nadruk die deze kinderen op seksualiteit legden ook te maken heeft met hun achtergrond: In de stad schreeuwt de seksualiteit van de reclameborden, de trams, de bussen, de winkels. Alle mogelijke combinaties in kleding lopen, rennen en skeeleren over de straten, door de parken, langs de terrassen. Bovendien hadden de meeste huishoudens een video 12 Niet alleen de opwinding over seksualiteit van de kinderen ging de leerkrachten te ver, ook hun opstandige, puberale gedrag, zoals ze het noemden, baarde hun zorgen.

De juffen riepen de hulp van de directeur in. Hij hield een preek. Een aantal van jullie, zei hij, zijn al pubers. Jullie lichamen zijn aan het veranderen, - hierbij maakte hij twee heuvels op zijn borstkas -, en dat leidt tot allemaal opwinding en lastig gedrag. Maar er zitten ook kinderen in deze klas, die nog niet toe zijn aan wat jullie allemaal zo leuk vinden. Ik vraag jullie begrip hiervoor.

Zij hebben ook recht op aandacht. En als jullie zo lastig zijn, dan verpesten jullie het voor de anderen. Enerzijds stelde hij de puberteit als iets onontkoombaars voor, anderzijds vroeg hij de kinderen de onontkoombaarheid uit te stellen, of er controle over te krijgen. En op weg naar school kwamen veel kinderen langs een tijdschriftenwinkel waarin de tienertijdschriften ter inzage lagen. Kortom, deze groep kinderen had vele mogelijkheden om seksualiteit als thema op te pikken, en zelfs, zou men kunnen stellen, bijna geen mogelijkheid om eraan te ontsnappen.

Deze hoeveelheid aan informatie vergemakkelijkt identificatie met grote mensen, met geseksualiseerde volwassenen. Bovendien lag de nadruk in deze moderne huishoudens op het mondig, weerbaar en zelfbewust maken van de kinderen.

De kinderen werden aangespoord hun eigen gedachten te formuleren, hun eigen reacties op de omgeving kenbaar te maken en erover te praten met hun ouders of andere volwassenen. Tegelijkertijd klinken uit dezelfde media, dezelfde opvoeders de waarschuwingen omtrent seksualiteit en zien zij met lede ogen angstig aan hoeveel hun kinderen van seks weten, hoe zelfbewust ze zijn, hoe mondig. Echter, de kinderen pikten het thema seksualiteit naar mijn idee niet alléén op omdat het toevallig voor hun voeten kwam of aan hen opgedrongen werd.

Ze maakten het ook zelfbelangrijk omdat ze vonden dat ze eraan toe waren, omdat ze hun kindertijd vaarwel wilden zeggen en tot de wereld van pubers wilden toetreden en natuurlijk: Ieder kind voor zichzelf zocht uit op welke manier hij of zij het onderwerp een plek zou geven. Daarbij namen ze elkaar als voorbeeld om te volgen of om zich tegen af te zetten, om te bewonderen op afstand of voor te huiveren vanuit de verte.

De ene jongen gebruikte de machorol om uitdrukking te geven aan zijn opwinding over mooie meisjes, de ander stelde zichzelf de vervulling van zijn dromen over meisjes in het vooruitzicht: Ik neem aan dat dit ook komt omdat de jongens kleiner waren, lichamelijk kleiner, dan de meisjes maar ook sociaal kleiner, afgezien van een enkele uitzondering. De meeste meisjes in de klas zagen in hun mannelijke klasgenoten geen kandidaten voor verliefdheid: Zij fantaseerden over veertienjarige jongens en een aantal van hen probeerde ook met die leeftijdscategorie in aanraking te komen.

Een derde reden voor de minder duidelijke rollen voor jongens, moet denk ik bij mijzelf gezocht worden: Eigenlijk zelfs bijna onmogelijk. Het hoe en waarom hiervan komt in mijn dissertatie uitgebreid aan de orde. Een vierde reden voor een geringere duidelijkheid over de AST [28] 2 [ ].

De ene grapte en grolde en wist niet hoe snel hij weg moest rennen wanneer seksualiteit serieus besproken werd, terwijl de ander de grappen wilde overslaan en kinderachtig achtte.

Het ene meisje vond in Girl Power een rol waarin ze zich kon af zetten tegen de opdringerige seksualiteit in haar omgeving, terwijl het andere Girl Power gebruikte om de macht over haar eigen leven mee te herwinnen.

Sommige meisjes hanteerden seksualiteit door middel van woordgrapjes en giechelen, waarmee ze uitdrukten dat ze weliswaar verlangden maar zichzelf nog niet als serieuze kandidaten zagen.

Een ander meisje gebruikte grove seksgrappen als manier om te schoppen tegen alles wat netjes was, tegen een moraal waardoor zijzelf in de steek was gelaten. Zij wilde de wereld choqueren en maakte gebruik van de heersende opvatting van volwassenen die stelt dat twaalfjarigen klein en onschuldig horen te zijn en seksueel onwetend en nog moeten denken dat pijpen broekspijpen zijn. Literatuur Adler, Patricia A. Preadolescent Culture and Identity, New Brunswick: Budgeon, Shelly I ll tell you what I really, Really want: Today s girls around the World, pp , Boston: Eder, Donna School Talk.

An Ethnography of Girls Friendship, Buckingham: Kuik, Suzanne Mag ik op je rug? Van de kinderen en hun dagen met vriendschap en ruzie, Amsterdam: Lemish, Dafna Spice Girl s talk: Today s Girls around the World, pp , Boston: Mede daardoor domineren de meisjes wellicht in mijn verhaal. Schofield, Janet Black and White in School. Trust, Tension, or Tolerance? Thorne, Barrie Gender Play. Girls and Boys in school, New Brunswick: Waal, Mieke de Meisjes: Een etnografie van meisjes op de middelbare school, Amsterdam: Wolf, Naomi De zoete leugen of de mythe van de schoonheid, Amsterdam: Hoofdstuk 1 De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin Rosanne is een meisje niet te dik niet te dun met lang donker bruin haar een meisje net zoals alle andere meisjes.

Ze heeft vroeger gewoon. Geelzucht Toen ik 15 was, kreeg ik geelzucht. De ziekte begon in de herfst en duurde tot het voorjaar. Ik voelde me eerst steeds ellendiger worden. Maar in januari ging het beter. Mijn moeder zette een. Jullie begrijpen er helemaal niets van!

Carlijn liep stampvoetend de trap op. Carlijn smeet de deur van haar kamer achter zich. De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. Deze kleine draak werd in de mensenwereld geboren en heeft lang bij zijn vriend Maurice en zijn.

Ik wist niet waar ik was, het was in ieder geval niet de Isolatieruimte. Ik keek om me. Na deze les kun je: Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol. Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 6 blz.

Nou ja, meestal niet. Extreem grote spinnen ging ze liever uit de weg, en al te opdringerige. In één klap Auteur: Johanna van Caspel Voorwoord Beste lezer, In deze tijd zijn veel mensen bezig met allerlei dingen die er niet toe doen, we maken ons druk om van alles en nog wat maar zien niet wat.

Voorwoord Verliefd zijn is super, maar ook doodeng. Want het kan je heel onzeker maken. En als het uiteindelijk uitgaat, voel je je intens verdrietig. In dit boek lees je over mijn liefdesleven, de mooie,. Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier Pestprotocol kinderen 1 Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier. Alle kinderen moeten zich op. Je gedachten en gevoelens 7 Activiteit De scheiding van je ouders overleven 11 Activiteit Acting out 16 Activiteit Schuld 22 Activiteit Angst 26 Activiteit Ik heb weinig vrienden en sta bekend als de nerd van de klas.

Misschien b n ik ook wel een. Een Berbers dorp Ik ben geboren en opgegroeid in het noorden van Marokko. In een buitenwijk van de stad Nador. Iedereen kent elkaar en altijd kun je bij de mensen binnenlopen. Als er feest is, viert het. Helaas Wanneer besloot Bert om Lizzy te vermoorden?

Hij herinnert zich het niet precies. Het was in ieder geval toen Lizzy dat wijf leerde kennen. Dat idiote wijf met haar rare verhalen. Waar gaan we het over hebben? Mensen vinden het vaak prettig om elkaar aan te raken.

Dat kan een knuffel zijn van je ouders, een vriendschappelijke stomp tijdens een stoeipartij met vrienden. Interview op zaterdag 16 mei, om Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Er zit een schat verborgen in jezelf Dit verhaal gaat over een schat, die je overal kunt vinden: Een schat zo rijk als het leven zelf, die toont hoe het zijn.

Een leerling van Jezus vertelt 'walking sermon' langs kunstwerken Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim?

Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je. Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt.

Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp. Geloven in Generaties 1 Tekst: Geloven in Generaties 1 Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben?

Dit is de pagina die ik zocht. Ze wipte van enthousiasme met haar stoel op en neer en keek vol belangstelling. De seksuele ontwikkeling van kinderen 0 tot 18 jaar en wat ouders kunnen doen Seksuele opvoeding gaat over meer dan alleen seksualiteit De seksuele ontwikkeling van kinderen en wat ouders kunnen doen.

Pieter had het veld nog nooit op deze manier gezien. Het gras hing in de lucht en de wolken. Wensen en grenzen Oefening 1. L Misschien wel Natuurlijk! Hoofdstuk 1 Buitengewoon bijzonder buitenaards Zijn verhaal had hij geschreven op een kladblok, maar dat kladblok was hij kwijt. Hij wist nog wel hoe het begon: Zijn achternaam deed er eigenlijk. Tommie, Dik en Esmeralda Een tijd gelden woonden twee meisjes genaamd Marieke en Ineke met hun vader en moeder op een boerderij in Afrika.

Er was geen televisie, er was geen school, er was geen bibliotheek. Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos in iets gewijzigde vorm Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette.

Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden. Gods plan met seksualiteit 3.

Verschillen jongens en meiden 5. Schat op het spel 6. Je schat beschermen 7. Seks in je eentje 8. Eva rood en roze konijn word ik juf mijn zelfdat er geen gemaakte armbandjes arme mensen meer zijn Ik speel.

De seksuele ontwikkeling van kinderen 0 tot 18 jaar en wat ouders kunnen doen Wat kun je doen als je vader of moeder bent? Je kunt je kinderen helpen bij hun seksuele ontwikkeling. Als ze klein zijn. Querido s Kinderboeken Uitgeverij www. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school.

In een map die Moeilijke Vragen heet. Dit boekje gaat over seksuele intimidatie op het werk. Je hebt te maken met seksuele intimidatie als een collega je steeds aanraakt. Of steeds grapjes maakt over seks. Tweelingen Anna en Thijs wonen in de Verlegenstraat. Zo heet hun straat niet echt. Ze is vernoemd naar een Franse schilder. Léger staat er op het straatnaambordje. Maar als je de naam hardop uitspreekt. De puberteit is naast de lichamelijke veranderingen ook de periode waarin je op een andere manier naar jezelf en de mensen om je heen gaat kijken.

Saartjes mond viel open van verbazing. Maar dat is supergoed nieuws! Ze sloeg haar armen om haar vriendin heen. Waaah, helemaal te gek.

We gaan naar Frankrijk. Zon, zee, strand, leuke. De steen die verhalen vertelt. Heel lang geleden kenden de mensen geen verhalen, er waren geen verhalenvertellers. Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden,. Succes verhaal - Stoppen met haren uittrekken Werkelijk hemels: Al ruim 20 jaar lang had ik last van. Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker.

Maar ik bedenk me. Wat gebeurt er met je als je een leuk meisje of jongen tegenkomt? Je vindt de ander leuk en misschien word je wel verliefd. Eerst wil je heel vaak bij hem of haar.

Mijn nieuwe school, een nieuwe start. Mijn oude school weerbaar. Je klasgenoten, de docenten, de school, de regels. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil. Ik zou weleens willen weten waarom ik weer geen televisie mag.

Yasmina doet het tuinhekje achter zich dicht. Hoe kan ze zo stom zijn niet aan de verjaardag van haar moeder te denken? Haar moeder blijft woedend achter. Yasmina voelt zich even rot, maar na drie stappen. Wat kinderen zeggen over pesten Kinderen gaan over het algemeen het liefst met hun probleem naar hun. Verliefd Savannah 11 Verliefd zijn is dat je iemand meer dan aardig vindt, eigenlijk véél meer dan aardig.

Massimo 11 Dat je iemand ziet die je heel mooi vindt. Dan wil je gewoon bij haar zijn. De bult was niet eens zo heel zichtbaar, maar Thamar zag altijd alles aan Yoeri. Wat hij deed, wat hij. Doortje Eerste druk, september Tiny Rutten isbn: Free Musketeers, Zoetermeer www. Wat jammer dat jij al zo oud bent. Puh, zei opa nijdig. Drie en zestig is niet oud, hoor.

Hij vertrouwde erop dat God Zijn belofte aan hem en Sara ook zou houden. Niet omdat jij zo goed bent, je lijkt op de gewonde reiziger in het verhaal van Jezus, maar omdat God je heeft gemaakt. Margreet zit op bed in een stripboek te bladeren en ik speel een spelletje op haar nieuwe spelcomputer. Weet jij dat het morgen 1 april is? Vorig jaar heb ik de onder - broeken van mijn. Deze brochure is onderdeel van een reeks brochures die omtrent Fibromyalgie zijn.

Een boek uit de serie Piraatjes Oorspronkelijke titel: Barrington Stoke Ltd Auteur: Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me. Hoe hou ik het veilig L5 1 1. Lesdoelen Copingstrategieën ontwikkelen om met probleemsituaties om te gaan. Nadenken over wanneer de grens van het toelaatbare overschreden wordt.

Woont Laura in de stad of op het platteland? Hoe weet je dat? Woont Laura s oma al lang op de boerderij? Inhoud Aan jou de keuze 7 1 Je ouders zijn ook maar mensen 11 2 Eerst ruzies, nu ook nog de scheiding 21 3 Dit is niet eerlijk! Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. Op de Flamingoschool vinden we het erg.

Kväll Er zijn mensen die zeggen dat je je tegen de verleiding kunt pantseren. Degenen die denken dat verdwaalde verlangens uit het hart kunnen worden verjaagd als de geldwisselaars uit de tempel.

Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Regina 16 Ik heb mijn vriend leren kennen tijdens een spelletje op internet. Mijn tegenstander stelde voor om op MSN verder te praten. Hij zette zijn webcam op en toen zag ik zijn vriend Lander.

Een buik van wol. Cato kwam hard aan rennen En zei: Catharina 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau Geven. Ja maar wat zei Tom. Umm wacht ik Weet het zei Cato een herinnering. De wensfles Geschreven voor Ivy en Tess met hun woordje Brompeltje Ivy en Tess gingen graag naar het strand en waren er bijna elke dag te vinden. Maar deze dag zouden ze nooit meer vergeten. Ben je in de war als je bi bent? Op N's hyves zie ik dat hij altijd met heel veel meisjes flirt, en hij is super populair.

Dus ik ben nogal kansloos. En, daarbij, ik ben bang dat ik spijt krijg als ik het uitmaak met mijn vriendje.. Maar in mijn achterhoofd weet ik dat ik het gelijk uit zou maken met mijn vriendje als N op mij verliefd zou zijn Ik droom ook bijna elke week over N, van de meest romantische dingen tot dromen waarin we sex hebben.

En ik heb nog nooit over mijn huidige vriendje gedroomd.. Alsof ik moet overgeven en huilen, echt een heel raar, afschuwelijk gevoel. Een man en een vrouw. En ik weet nog dat ik altijd bij die man op schoot moest, en dat ik dat niet leuk vond. Waar die vrouw dan was, weet ik niet meer. Ook weet ik nog dat ik een keer heel hard moest huilen, toen bleek dat ik uit school een tijdje bij hen moest blijven terwijl ik dacht dat mijn opa en oma op mij zouden passen. Verder weet ik er niks meer van, maar ik heb mijn ouders volgens mij wel eens horen zeggen dat die man niet goed was..

Wat denken jullie hiervan? Waarom denken vaders en moeders? Waarom zeggen vaders tegen hun zonen, als ze horen dat ze voor het eerst hebben geneukt; goed zo jongen, ik ben trots op je! En als wij dochters vragen of we bij ons vriendje mogen blijven slapen is het meteen; NEE. En dat terwijl we even oud zijn als onze broerliefs toen zij met hun vriendin samen sliepen.. IK kan dit zo niet uitstaan! What about you guys? JohnnyBGoode op 06 mei ,
meiden die elkaar beffen tiener neukt oma

Mijn beste vriendin is van school gegaan en nu zit ik dus alleen. Ja, echt helemaal alleen, want in de pauze durf ik niet meer dan rond te lopen, even naar de wc, weer rond lopen, weer naar de wc, even op de wc blijven en dan nog maar een rondje lopen. Ik weet echt niet meer wat ik moet doen. Mijn vader heeft me net even duidelijk gemaakt dat ik onaardig ben, dat had hij al van meerdere mensen gehoord.

Ik weet niet meer wat ik moet doen. En het feit dat mijn vader me zo juist haarfijn heeft uitgelegd hoe onaardig ik ben? Hij is mijn droomjongen, gewoon perfect. Maar ik hou ook van mijn vriendje.. Nou, duidelijke keuze zou je denken toch?

Op N's hyves zie ik dat hij altijd met heel veel meisjes flirt, en hij is super populair. Dus ik ben nogal kansloos. En, daarbij, ik ben bang dat ik spijt krijg als ik het uitmaak met mijn vriendje.. Maar in mijn achterhoofd weet ik dat ik het gelijk uit zou maken met mijn vriendje als N op mij verliefd zou zijn Ik droom ook bijna elke week over N, van de meest romantische dingen tot dromen waarin we sex hebben. En ik heb nog nooit over mijn huidige vriendje gedroomd..

Alsof ik moet overgeven en huilen, echt een heel raar, afschuwelijk gevoel. Een man en een vrouw. En ik weet nog dat ik altijd bij die man op schoot moest, en dat ik dat niet leuk vond. Waar die vrouw dan was, weet ik niet meer. Ook weet ik nog dat ik een keer heel hard moest huilen, toen bleek dat ik uit school een tijdje bij hen moest blijven terwijl ik dacht dat mijn opa en oma op mij zouden passen. Scopri di più anche sulle opzioni di scelta disponibili: E-mail o telefono Password Non ricordi più come accedere all'account?

Valentina Parra è su Facebook. Informazioni su Valentina Parra. Città attuale e città di origine. Wommersom, Brabant, Belgium Città attuale. Santiago del Cile Città di origine. Owjipee Tipi tenten en accessoires , Vincent Béziat , Gezond. Version stars , Robert Pattinson , Met durex om je knuppel verlies je geen druppel , Ga nooit met ruzie slapen , Like als je vindt dat de grote vakantie te kort is , Er is altijd wel iemand in de klas die stoned is.

Altre persone che si chiamano Valentina Parra. Maria Valentina Parra Pulido. Valentina Alejandra Parra Vejar. Keacy Valentina Peñailillo Parra.

..


Het hoeft niet, als je maar mooi bent zie ook W olf Valerie trok deze oplossing aan als een korset, ze reeg het dicht, trok het strak om haar lijf. Het korset bood haar een rol, die tevens een uitkomst was voor al die lastige eisen die vriendschap stelt Hey , voor de verwarrende sociale relaties, voor de angst hierbinnen niet te voldoen.

De rol, die ouder is dan de Girl Power, die erin terug te vinden is, bood haar houvast, gaf haar een script op dieet gaan, verliefdheid, uitgaan, ophouden met schoolwerk maken, om een paar van de dingen te noemen die zij deed.

De rol dicteerde ik ben het mooiste meisje van de klas, ik verleid de jongens en bood haar bijbehorende attributen als kleding, agenda s, make-up, tijdschriften, boeken, filmsterren, muziek. Valerie kroop deze rol binnen, en vond hierdoor bevestiging in haar omgeving.

Bevestiging die ze op een ander vlak vriendschap bijvoorbeeld bang was mis te lopen vgl. Voor de jongens hield Valerie misschien wel een belofte in over wat hun later te wachten stond: Chris verrukte uitroep verwees immers naar de toekomst, de middelbare school, waar niet alleen de meisjes spannend zouden zijn, maar hijzelf ook.

Valeries aanwezigheid verwees naar hun eigen toekomst. Zo zijn wij straks ook. En misschien school de huivering die Valerie teweegbracht er juist ook wel in, dat zij opging in de rol van het mooie seksueel 9 9 Mann citeert Sue Lees: Girls lose confidence because their identity rests to such an extent on their sexual reputation Mann Daar stond zij als een dwingend voorbeeld van hoe het later zou worden, hoe zij later zouden zijn.

Valerie hield hun een spiegel voor waar ze, naar eigen zeggen, eigenlijk nog niet in wilden kijken. Jezus, we zijn nog kinderen hoor! Slechts in zeer bedekte termen of in heel kleine grapjes konden zij het thema waarderen. Als Mirthe met een Break Out, opengeslagen op de pagina met twee blote mensen, liep te zwaaien en opgewonden giechelend de reacties van de andere Zichtbaren peilde, zei Djuna Professoren: Ja twee blote mensen, nou en? En Maries droge commentaar luidde: Ze krijgen het koud als je zo wappert Mirthe.

Een groepje Rustige meisjes, de Spelenden, hield er een eigen circuit op na, waarin tekeningen, quizvragen en grapjes circuleerden, zonder dat zij de Zichtbaren hiervan deelgenoot maakten. Vooral Jessy, Jennifer, Sofie en Bernadette schoven schunnige briefjes heen en weer en zaten met rode koontjes ingehouden te lachen. Door de Zichtbaren werden het gegiechel en deze briefjes, die zij natuurlijk wel eens onderschepten, afgedaan als kinderachtig.

Jezus, riep Jacob een keer, ik hoef het woord kont maar te noemen of jullie liggen dubbel! Wat is daar nou aan? Hierop barstten Sofie en Jessy in lachen uit, waarbij ze hun handen voor hun mond sloegen.

Let maar niet op ze, raadde Irma aan, ze zijn gewoon kinderachtig. En zich heel wild omdraaiend naar de twee meisjes beet ze hun toe: Sofie en Jessy gierden io Correcter zou zijn om te stellen dat het thema seksualiteit vooral heteroseksualiteit betrof. Zo heel af en toe maakten twee jongens grapjes over de vriendschap tussen de twee bemiddelaars, waarbij zij de meisjes lesbo s noemden vgl.

Een keer vertelde Angélique dat een vriendin van haar niet van school gezegd had verliefd op haar te zijn, snel voegde ze daaraan toe maar ze wist niet wat verliefd zijn was. Haar vriendin was, net als zij, twaalf. De meisjes aan wie zij dit vertelde, reageerden met eigen verhalen over homoseksuele relaties in de vriendenkring van hun ouders. Hoe normaal ze het ook vonden: Ook ik onderschepte hun briefjes wel eens.

Terwijl Jessy ze met tegenzin uit handen gaf, haalde Sofie haar schouders op als ik vroeg mag ik? Hein is kontgek, stond er dan bijvoorbeeld. Joep heeft een snotlul. Beide meisjes liepen rood aan als ik het las en het briefje met een knipoog teruggaf.

Niet verder vertellen hoor! De Zichtbaren voelden zichzelf ver verheven boven het gegiechel van deze meisjes. Zij lachten ook veel om seks, maar dan om er de draak mee te steken, niet omdat zij een woord op zichzelf grappig vonden. En als zij wel lachten omdat ze iets gek vonden, spraken de andere Zichtbaren bestraffende woorden.

Zo maakte Stanley vaak neukbewegingen in de klas. Dat doe jij ook hè? Anders was Daniël [mijn zoontje, S. Hierop staakte Stanley dan onmiddellijk, beschaamd o f betrapt leek het, zijn toneelstukje.

De Professoren gaven onderling commentaar: Stanley is gewoon oversekst, zei Sara dan terwijl ze een vies gezicht trok.

Hij is kinderachtig, beaamde Marion. Er ging geen dag voorbij, of de kinderen trokken het thema seksualiteit uit de kast. Op een dag trof ik Bernadette in een verstopt hoekje van het schoolplein samen met Sofie en Jennifer aan, met in haar hand een kleine zakcomputer. Ze giechelden toen ik bij ze ging staan. Bernadette typte sekswoorden in. Jennifer bleek een seksboekje dat bij een tijdschrift hoorde bij zich te hebben. Ze had het eigenlijk weg moeten gooien van haar ouders, maar had het stiekem bewaard.

Wat is pijpen Sofie? Ik weet het, antwoordde Jennifer in haar plaats, aan een pik zuigen. Zo gingen ze een tijdje door. Er was ook nog een woord met een q, wist Bernadette opeens, wacht even. Ze typte een woord in haar zakcomputer. Toen ze klaar was lazen we quarantaine. De twee andere meisjes trokken een ik-heb-geen-idee-gezicht en keken wat ongemakkelijk toen ik lachte. Nee, nee, haastte Bernadette zich, het was wat anders.

Ik zoek het thuis wel op. Het gedrag van jongens maar niet dat van Jacob werd al snel afgedaan als oversekst en daarmee was de kous af. Meer commentaar wekte Valerie met haar hoge hakken en korte rokken. Maar het verschil met de jongens was, dat zijzelf seksualiteit uitstraalde, terwijl de jongens alleen grappen en grolden en over hun toeren raakten van de gedachte aan seks. Zelf waren zij jongens die net zo verlegen waren als ze een verliefdheid hadden opgevat als andere kinderen van hun leeftijd voor wie seks nog geen rode oortjes betekende.

Valerie belichaamde de seksualiteit zelf. En daarover raakten de kinderen tegelijk opgewonden en verward, nieuwsgierig en geïrriteerd. Zij wilden a s t [28] 2 [ ]. Frits, Jacob, Peter ; zij lazen elkaar giechelend en stiekem de vragen over vrijen uit de Break Out voor. Maar anders dan een agenda of een briefje kon Valerie niet naar wens worden dichtgeslagen of weggegooid.

Ze was aldoor aanwezig, als een dwingend voorbeeld van wat seksualiteit betekende. De kinderen ervoeren Valerie als bedreigend, omdat ze een duidelijke seksuele rol gekozen had, omdat ze die rol droeg als een jurk.

Maar zij, haar klasgenoten, wilden die jurk, die zij puberteit noemden, niet aan. Seksualiteit werd als onderwerp gewaardeerd als er de draak mee werd gestoken, als iemand weliswaar het bestaan ervan erkende maar het niet verhief tot de kern van een rol. Een te weinig speelse benadering van het thema seksualiteit werd door de Zichtbaren kinderachtig gevonden, maar te speelse opmerkingen ook.

De Zichtbaren vonden duidelijk dat seksualiteit een onderdeel van het dagelijkse leven was; een natuurlijk aspect van het puber en volwassen leven wel te verstaan. Seksualiteit die te ernstig werd genomen, ging voorbij aan hoe de kinderen het spel zagen: Maar voor de Rustigen ging zelfs het grappen en grollen te ver.

Ze wilden, zeiden ze keer op keer, nog gewoon kinderen zijn. Onder de preoccupatie met seksualiteit ging precies deze worsteling schuil: Van kinderen en pubers Het is niets nieuws dat de overgang van kind naar puber gepaard gaat met worstelingen over seksualiteit. Freud de ontdekker van de kinderlijke seksualiteit stelde dat na de latentiefase, waarin seksualiteit een sluimerend bestaan leidt, kinderen in de puberteit hun impulsen niet meer op hun ouders richten maar op leeftijdgenoten.

Dit losmaken van de ouders is de opdracht van de puberteit, stelt Freud. Het worstelen met het thema seksualiteit is naar i ii Het effect van de openheid over het thema seksualiteit, er openlijk de draak mee steken, de dingen bij hun naam noemen, was dat andere kinderen de betekenis van allerlei woorden leerden.

Door met de Break Out te zwaaien, hardop in de klas brieven hieruit voor te lezen en er de draak mee te steken, leerden andere kinderen wat beflapjes waren, wat pijpen was en wat standje In die zin gebruik ik seksualiteit als betrekking hebbend op het geslacht, sekserollen dus. Maar in dit worstelen speelt ook de zoektocht naar wat seks is, wie wat wanneer doet en hoe, en betekent de term dus ook betrekking hebbend op seks. In deze zoektocht worden kinderen geholpen door bestaande, vaak tegenstrijdige, opvattingen hierover.

Naar mijn idee hadden de kinderen deze veelal impliciete opvattingen en boodschappen al overgenomen, en bestaat de worsteling uit het eigen het van mij maken ervan. In alle verhalen duikt dan ook niet voor niets telkens één woord, één beschuldiging op: Of het nou gaat over seksualiteit, over jongens en meisjes of over schaamte.

De jongens deelden de meisjes op in pubers en meisjes: De meisjes vonden de meeste jongens kinderachtig. Maar wat de een kinderachtig achtte, bleek voor de ander gewoon bij het kind-zijn te horen.

Verweven in de stroom van alledaagse gebeurtenissen lagen de kinderen met elkaar overhoop over de vraag wat kind- zijn precies inhield, wanneer het was afgelopen, en wat er dan veranderde.

Die andere klas hè, zei Mirthe een keer, daar zitten allemaal zulke kinderachtige kinderen in, dat geloof je gewoon niet. Moet je nou kijken hoe die meisjes eruitzien! Ze lijken ook allemaal een stuk kleiner dan ons! Hugo is anders niet zo kinderachtig hoor! Feline en Yasmine ook trouwens! Ja ze doen wel allemaal van die hele kinderachtige spelletjes, bedacht Marion, ze spelen nog met barbies en zo.

Dat bedoel ik nou, zei Mirthe. De Zichtbaren wilden geen kind meer zijn maar puber. Ze speelden niet meer met barbies voor de meisjes het icoon van kind-zijn ; ze giechelden niet meer om sekswoorden zoals kinderen; ze wisten de betekenissen van pijpen en beffen, maakten er grapjes over, maar vonden seks op zichzelf een normaal gegeven.

De meisjes vertelden elkaar hun verliefdheden, maar waren hierin niet zo open als Valerie. Valerie gaat haar gang maar! Ik doe daar niet aan mee. Ik ben gewoon twaalf. De zichtbaren zaten op school toen het nog mocht en thuis stiekem te chatten op het internet. Sommigen maakten zelfs afspraakjes met hun chatmaatjes. Daar kun je tenminste gewoon praten met jongens die geen baby s zijn, legde Rama uit. De Rustigen die al snel hoogte kregen van deze afspraakjes schudden hun hoofd, vonden het gevaarlijk en belachelijk.

Zijzelf spraken een tijd af met een paar kinderen uit hun groep en chatten dan vanuit hun eigen huis met elkaar. Dit vonden de Zichtbaren dan weer ontzettend kinderachtig.

Ook de Rustigen waren verdeeld over wat kinderachtig was en wat niet. Ik snap gewoon niet waarom iedereen elkaar stompt en schopt en zo wild doet, zei Simon. Ik vind dat allemaal zo kinderachtig.

De kinderen hielden zich dus voortdurend bezig met de vragen: Wat is een puber? En wat is volwassenheid? Vooral over dit laatste heerste geen consensus, maar openlijk vochten zij deze vragen niet uit. De botsingen vonden plaats in de vorm van het voortdurende beoordelen van andermans gedrag; in de vorm van zacht gefluisterd commentaar; in de vorm van juist benadrukken wat en wie wel goed was; in de vorm van briefjes en ranglijsten; in de vorm van blikken, lachen of negeren.

Behalve een zeker verlangen naar de puberteit, heerste er ook angst, zoals valt af te lezen uit de niet aflatende stroom van commentaar op en het voortdurend in de gaten houden van Valerie. Die angst was er niet zozeer in gelegen dat Valerie seksualiteit belichaamde, maar in alle waarschuwingen die hen vanuit de volwassenenwereld en de media werden toegeroepen.

Een al te veel benadrukken van lichamelijke vrouwelijke vormen leidt tot rampen, zo luidt de waarschuwing, tot verkrachting of tot een verkeerde reputatie Eder Anderzijds toont de dagelijks klinkende beschuldiging kinderachtig dat zij juist aan het begin stonden van een nieuwe tijd: Het laatste jaar van de basisschool hield ook een afscheid van hun kindertijd in. Een afscheid waar ze naar uitkeken, maar ook bang voor waren. Toen we op een ochtend naar een muziekuitvoering van een middelbare school in de buurt gingen, raakten de meeste kinderen wat zenuwachtig.

Jezus wat zijn die kinderen groot, zei Jacob, ik ben echt een ukkie. Ooo, wat afschuwelijk eng, straks loop ik hiertussen als kleintje en dan zeggen ze de hele dag brugpieper tegen je, dan schaam ik me dood! Ze vinden zichzelf wel heel stoer, huiverde Chris. Tk heb er zo n zin in! Liever vandaag dan morgen! Maar bovenal lees ik in het voortdurend benoemen van grenzen tussen wat een kind is en wat een puber, een poging om dat wat als onafwendbaar wordt voorgesteld De Puberteit beheersbaar te maken.

Stel je voor of: Volwassenen, oudere broers o f zussen, klasgenoten, boeken, tijdschriften en televisie riepen wacht maar, nog even en dan! Zij stelden de puberteit als onontkoombaar voor. Of de kinderen nou wilden o f niet: Zij hadden hierop geen invloed. Sommigen ontkenden elke verwijzing, keerden zich a s t [28] 2 [ ]. Anderen duwden de naderende veranderingen voor zich uit, besloten dat ze pas als veertienjarigen de deur zouden openhouden. Weer anderen trokken de puberteit naar binnen.

Hoe het ook zij, de desinteresse, fascinatie of verwachting wijzen allemaal op een pogen zelf controle te krijgen over het verloop van hun leven.

Het verlaten van de kindertijd Hun leven lang krijgen kinderen uit allerlei richtingen te horen hoe zij kind dienen te zijn. Als zij zich in de ogen van volwassenen te vroeg bezighouden met bepaalde vragen, dan heten ze vroegrijp, wijs of ouwelijk.

Als zij volgens volwassenen te laat zijn in hun ontwikkeling heten ze kinderlijk, langzaam. Onder andere via het commentaar van volwassenen op hun gedrag of het gedrag van anderen, komen kinderen te weten wat er van hen verwacht wordt, hoe zij kind moeten zijn, hoe puber. In dialoog met deze vaak tegenstrijdige verwachtingen creëren kinderen hun eigen kindertijd. Door middel van het commentaar op de personages in hun klas, probeerden de kinderen zowel hun eigen plek in de groep te bepalen als hun individuele plek in de grotere wereld.

Zij rangschikten en ordenden en leken voortdurend bezig met het uitstippelen van de te bewandelen weg naar de puber-tijd.

Een van de zwijgende verhalen waarschuwt voor seksualiteit: De volwassenen in de omgeving van de kinderen huiverden licht bij de Spice Girls, zoals ouders een paar jaar daarvoor hadden gehuiverd bij Madonna. Spelen met seksualiteit wordt gevaarlijk geacht en vooral: Het volgende tafereel vormt een goed voorbeeld van een huiverende reactie van volwassenen op deze kinderen en seksualiteit.

In het eindtoneelstuk dat over de afgelopen eeuw ging en waarvoor de kinderen zelf thema s hadden bedacht, speelde Carlijn Monica Lewinsky.

In haar eerste scène voert zij Bill Clinton gespeeld door een jongen uit de parallelklas mee naar een apart kamertje een kamerscherm op het toneel om daar met veel kabaal een gemeenschap ten gehore te geven. Even later kruipt zij onder de tafel waar Clinton over zijn affaire met haar wordt verhoord en doet alsof ze hem pijpt.

Als zij weer onder de tafel vandaan te voorschijn komt op haar hoge hakken en met een diep decolleté neemt zij uitgebreid de tijd om met een schaamteloze en uitdagende blik en houding haar lippen af te vegen, waardoor de lippenstift op haar wangen belandt.

De twee juffen van de klas vonden het verschrikkelijk. Tk vind dit dus niet kunnen. Ik vind het niet leuk en niet grappig, zei Mieke. Dit past toch niet? Ze weet niet wat ze doet! Ze weet niet eens wat ze doet! Maar de schok voor de juffen bestond er vooral uit dat Carlijn blijkbaar precies wist wat ze deed.

Sterker nog, dat ze het precies wist en schijnbaar zonder gêne precies dat durfde te laten zien wat er gebeurd was! Overal krijst de seksualiteit van de muren, van de trams, van de popgroepen, van de tijdschriften, van de televisie.

Zoals ik heb laten zien waren de kinderen hier niet blind voor. De jongen met half ontblote borstkas die ons vanaf een poster op een tramhalte recht in de ogen keek, ontlokte bij Carlijn een hijgend: O Danny, O Danny. Om maar één van de talloze reacties op de seksualiteit om hen heen in herinnering te roepen. Het is waarschijnlijk dat de nadruk die deze kinderen op seksualiteit legden ook te maken heeft met hun achtergrond: In de stad schreeuwt de seksualiteit van de reclameborden, de trams, de bussen, de winkels.

Alle mogelijke combinaties in kleding lopen, rennen en skeeleren over de straten, door de parken, langs de terrassen. Bovendien hadden de meeste huishoudens een video 12 Niet alleen de opwinding over seksualiteit van de kinderen ging de leerkrachten te ver, ook hun opstandige, puberale gedrag, zoals ze het noemden, baarde hun zorgen. De juffen riepen de hulp van de directeur in. Hij hield een preek. Een aantal van jullie, zei hij, zijn al pubers. Jullie lichamen zijn aan het veranderen, - hierbij maakte hij twee heuvels op zijn borstkas -, en dat leidt tot allemaal opwinding en lastig gedrag.

Maar er zitten ook kinderen in deze klas, die nog niet toe zijn aan wat jullie allemaal zo leuk vinden. Ik vraag jullie begrip hiervoor. Zij hebben ook recht op aandacht. En als jullie zo lastig zijn, dan verpesten jullie het voor de anderen. Enerzijds stelde hij de puberteit als iets onontkoombaars voor, anderzijds vroeg hij de kinderen de onontkoombaarheid uit te stellen, of er controle over te krijgen.

En op weg naar school kwamen veel kinderen langs een tijdschriftenwinkel waarin de tienertijdschriften ter inzage lagen. Kortom, deze groep kinderen had vele mogelijkheden om seksualiteit als thema op te pikken, en zelfs, zou men kunnen stellen, bijna geen mogelijkheid om eraan te ontsnappen.

Deze hoeveelheid aan informatie vergemakkelijkt identificatie met grote mensen, met geseksualiseerde volwassenen. Bovendien lag de nadruk in deze moderne huishoudens op het mondig, weerbaar en zelfbewust maken van de kinderen.

De kinderen werden aangespoord hun eigen gedachten te formuleren, hun eigen reacties op de omgeving kenbaar te maken en erover te praten met hun ouders of andere volwassenen. Tegelijkertijd klinken uit dezelfde media, dezelfde opvoeders de waarschuwingen omtrent seksualiteit en zien zij met lede ogen angstig aan hoeveel hun kinderen van seks weten, hoe zelfbewust ze zijn, hoe mondig. Echter, de kinderen pikten het thema seksualiteit naar mijn idee niet alléén op omdat het toevallig voor hun voeten kwam of aan hen opgedrongen werd.

Ze maakten het ook zelfbelangrijk omdat ze vonden dat ze eraan toe waren, omdat ze hun kindertijd vaarwel wilden zeggen en tot de wereld van pubers wilden toetreden en natuurlijk: Ieder kind voor zichzelf zocht uit op welke manier hij of zij het onderwerp een plek zou geven.

Daarbij namen ze elkaar als voorbeeld om te volgen of om zich tegen af te zetten, om te bewonderen op afstand of voor te huiveren vanuit de verte. De ene jongen gebruikte de machorol om uitdrukking te geven aan zijn opwinding over mooie meisjes, de ander stelde zichzelf de vervulling van zijn dromen over meisjes in het vooruitzicht: Ik neem aan dat dit ook komt omdat de jongens kleiner waren, lichamelijk kleiner, dan de meisjes maar ook sociaal kleiner, afgezien van een enkele uitzondering.

De meeste meisjes in de klas zagen in hun mannelijke klasgenoten geen kandidaten voor verliefdheid: Zij fantaseerden over veertienjarige jongens en een aantal van hen probeerde ook met die leeftijdscategorie in aanraking te komen.

Een derde reden voor de minder duidelijke rollen voor jongens, moet denk ik bij mijzelf gezocht worden: Eigenlijk zelfs bijna onmogelijk.

Het hoe en waarom hiervan komt in mijn dissertatie uitgebreid aan de orde. Een vierde reden voor een geringere duidelijkheid over de AST [28] 2 [ ]. De ene grapte en grolde en wist niet hoe snel hij weg moest rennen wanneer seksualiteit serieus besproken werd, terwijl de ander de grappen wilde overslaan en kinderachtig achtte.

Het ene meisje vond in Girl Power een rol waarin ze zich kon af zetten tegen de opdringerige seksualiteit in haar omgeving, terwijl het andere Girl Power gebruikte om de macht over haar eigen leven mee te herwinnen. Sommige meisjes hanteerden seksualiteit door middel van woordgrapjes en giechelen, waarmee ze uitdrukten dat ze weliswaar verlangden maar zichzelf nog niet als serieuze kandidaten zagen. Een ander meisje gebruikte grove seksgrappen als manier om te schoppen tegen alles wat netjes was, tegen een moraal waardoor zijzelf in de steek was gelaten.

Zij wilde de wereld choqueren en maakte gebruik van de heersende opvatting van volwassenen die stelt dat twaalfjarigen klein en onschuldig horen te zijn en seksueel onwetend en nog moeten denken dat pijpen broekspijpen zijn. Literatuur Adler, Patricia A. Preadolescent Culture and Identity, New Brunswick: Budgeon, Shelly I ll tell you what I really, Really want: Today s girls around the World, pp , Boston: Eder, Donna School Talk.

An Ethnography of Girls Friendship, Buckingham: Kuik, Suzanne Mag ik op je rug? Van de kinderen en hun dagen met vriendschap en ruzie, Amsterdam: Lemish, Dafna Spice Girl s talk: Today s Girls around the World, pp , Boston: Mede daardoor domineren de meisjes wellicht in mijn verhaal. Schofield, Janet Black and White in School. Trust, Tension, or Tolerance? Thorne, Barrie Gender Play. Girls and Boys in school, New Brunswick: Waal, Mieke de Meisjes: Een etnografie van meisjes op de middelbare school, Amsterdam: Wolf, Naomi De zoete leugen of de mythe van de schoonheid, Amsterdam: Hoofdstuk 1 De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin Rosanne is een meisje niet te dik niet te dun met lang donker bruin haar een meisje net zoals alle andere meisjes.

Ze heeft vroeger gewoon. Geelzucht Toen ik 15 was, kreeg ik geelzucht. De ziekte begon in de herfst en duurde tot het voorjaar. Ik voelde me eerst steeds ellendiger worden. Maar in januari ging het beter.

Mijn moeder zette een. Jullie begrijpen er helemaal niets van! Carlijn liep stampvoetend de trap op. Carlijn smeet de deur van haar kamer achter zich.

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. Deze kleine draak werd in de mensenwereld geboren en heeft lang bij zijn vriend Maurice en zijn. Ik wist niet waar ik was, het was in ieder geval niet de Isolatieruimte. Ik keek om me. Na deze les kun je: Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol.

Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 6 blz. Nou ja, meestal niet. Extreem grote spinnen ging ze liever uit de weg, en al te opdringerige. In één klap Auteur: Johanna van Caspel Voorwoord Beste lezer, In deze tijd zijn veel mensen bezig met allerlei dingen die er niet toe doen, we maken ons druk om van alles en nog wat maar zien niet wat.

Voorwoord Verliefd zijn is super, maar ook doodeng. Want het kan je heel onzeker maken. En als het uiteindelijk uitgaat, voel je je intens verdrietig. In dit boek lees je over mijn liefdesleven, de mooie,.

Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier Pestprotocol kinderen 1 Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier. Alle kinderen moeten zich op. Je gedachten en gevoelens 7 Activiteit De scheiding van je ouders overleven 11 Activiteit Acting out 16 Activiteit Schuld 22 Activiteit Angst 26 Activiteit Ik heb weinig vrienden en sta bekend als de nerd van de klas.

Misschien b n ik ook wel een. Een Berbers dorp Ik ben geboren en opgegroeid in het noorden van Marokko. In een buitenwijk van de stad Nador. Iedereen kent elkaar en altijd kun je bij de mensen binnenlopen. Als er feest is, viert het. Helaas Wanneer besloot Bert om Lizzy te vermoorden? Hij herinnert zich het niet precies. Het was in ieder geval toen Lizzy dat wijf leerde kennen.

Dat idiote wijf met haar rare verhalen. Waar gaan we het over hebben? Mensen vinden het vaak prettig om elkaar aan te raken. Dat kan een knuffel zijn van je ouders, een vriendschappelijke stomp tijdens een stoeipartij met vrienden.

Interview op zaterdag 16 mei, om Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Er zit een schat verborgen in jezelf Dit verhaal gaat over een schat, die je overal kunt vinden: Een schat zo rijk als het leven zelf, die toont hoe het zijn.

Een leerling van Jezus vertelt 'walking sermon' langs kunstwerken Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je. Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt.

Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp. Geloven in Generaties 1 Tekst: Geloven in Generaties 1 Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben? Dit is de pagina die ik zocht. Ze wipte van enthousiasme met haar stoel op en neer en keek vol belangstelling. De seksuele ontwikkeling van kinderen 0 tot 18 jaar en wat ouders kunnen doen Seksuele opvoeding gaat over meer dan alleen seksualiteit De seksuele ontwikkeling van kinderen en wat ouders kunnen doen.

Pieter had het veld nog nooit op deze manier gezien. Het gras hing in de lucht en de wolken. Wensen en grenzen Oefening 1. L Misschien wel Natuurlijk! Hoofdstuk 1 Buitengewoon bijzonder buitenaards Zijn verhaal had hij geschreven op een kladblok, maar dat kladblok was hij kwijt.

Hij wist nog wel hoe het begon: Zijn achternaam deed er eigenlijk. Tommie, Dik en Esmeralda Een tijd gelden woonden twee meisjes genaamd Marieke en Ineke met hun vader en moeder op een boerderij in Afrika. Er was geen televisie, er was geen school, er was geen bibliotheek.

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos in iets gewijzigde vorm Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden. Gods plan met seksualiteit 3. Verschillen jongens en meiden 5. Schat op het spel 6. Je schat beschermen 7. Seks in je eentje 8. Eva rood en roze konijn word ik juf mijn zelfdat er geen gemaakte armbandjes arme mensen meer zijn Ik speel.

De seksuele ontwikkeling van kinderen 0 tot 18 jaar en wat ouders kunnen doen Wat kun je doen als je vader of moeder bent? Je kunt je kinderen helpen bij hun seksuele ontwikkeling. Als ze klein zijn. Querido s Kinderboeken Uitgeverij www. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet.

Dit boekje gaat over seksuele intimidatie op het werk. Je hebt te maken met seksuele intimidatie als een collega je steeds aanraakt. Of steeds grapjes maakt over seks. Tweelingen Anna en Thijs wonen in de Verlegenstraat. Zo heet hun straat niet echt. Ze is vernoemd naar een Franse schilder. Léger staat er op het straatnaambordje. Maar als je de naam hardop uitspreekt. De puberteit is naast de lichamelijke veranderingen ook de periode waarin je op een andere manier naar jezelf en de mensen om je heen gaat kijken.

Saartjes mond viel open van verbazing. Maar dat is supergoed nieuws! Ze sloeg haar armen om haar vriendin heen. Waaah, helemaal te gek. We gaan naar Frankrijk. Zon, zee, strand, leuke. De steen die verhalen vertelt. Heel lang geleden kenden de mensen geen verhalen, er waren geen verhalenvertellers. Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden,. Succes verhaal - Stoppen met haren uittrekken Werkelijk hemels: Al ruim 20 jaar lang had ik last van.

Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker. Maar ik bedenk me. Wat gebeurt er met je als je een leuk meisje of jongen tegenkomt? Je vindt de ander leuk en misschien word je wel verliefd. Eerst wil je heel vaak bij hem of haar. Mijn nieuwe school, een nieuwe start. Mijn oude school weerbaar.

Je klasgenoten, de docenten, de school, de regels. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam.

In deze leren de leerlingen het verschil. Ik zou weleens willen weten waarom ik weer geen televisie mag. Yasmina doet het tuinhekje achter zich dicht. Hoe kan ze zo stom zijn niet aan de verjaardag van haar moeder te denken? Haar moeder blijft woedend achter. Yasmina voelt zich even rot, maar na drie stappen. Wat kinderen zeggen over pesten Kinderen gaan over het algemeen het liefst met hun probleem naar hun. Verliefd Savannah 11 Verliefd zijn is dat je iemand meer dan aardig vindt, eigenlijk véél meer dan aardig.

Massimo 11 Dat je iemand ziet die je heel mooi vindt. Dan wil je gewoon bij haar zijn. De bult was niet eens zo heel zichtbaar, maar Thamar zag altijd alles aan Yoeri.

Wat hij deed, wat hij. Doortje Eerste druk, september Tiny Rutten isbn: Free Musketeers, Zoetermeer www. Wat jammer dat jij al zo oud bent. Puh, zei opa nijdig. Drie en zestig is niet oud, hoor. Hij vertrouwde erop dat God Zijn belofte aan hem en Sara ook zou houden. Niet omdat jij zo goed bent, je lijkt op de gewonde reiziger in het verhaal van Jezus, maar omdat God je heeft gemaakt.

Margreet zit op bed in een stripboek te bladeren en ik speel een spelletje op haar nieuwe spelcomputer. Weet jij dat het morgen 1 april is? Vorig jaar heb ik de onder - broeken van mijn. Deze brochure is onderdeel van een reeks brochures die omtrent Fibromyalgie zijn.

Een boek uit de serie Piraatjes Oorspronkelijke titel: Barrington Stoke Ltd Auteur: Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me. Hoe hou ik het veilig L5 1 1. Lesdoelen Copingstrategieën ontwikkelen om met probleemsituaties om te gaan.

Nadenken over wanneer de grens van het toelaatbare overschreden wordt. Woont Laura in de stad of op het platteland? Hoe weet je dat? Woont Laura s oma al lang op de boerderij? Inhoud Aan jou de keuze 7 1 Je ouders zijn ook maar mensen 11 2 Eerst ruzies, nu ook nog de scheiding 21 3 Dit is niet eerlijk! Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. Op de Flamingoschool vinden we het erg. Kväll Er zijn mensen die zeggen dat je je tegen de verleiding kunt pantseren.

Degenen die denken dat verdwaalde verlangens uit het hart kunnen worden verjaagd als de geldwisselaars uit de tempel. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond.

Regina 16 Ik heb mijn vriend leren kennen tijdens een spelletje op internet. Mijn tegenstander stelde voor om op MSN verder te praten. Hij zette zijn webcam op en toen zag ik zijn vriend Lander. Een buik van wol. Cato kwam hard aan rennen En zei: Catharina 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau Geven. Ja maar wat zei Tom. Umm wacht ik Weet het zei Cato een herinnering.

De wensfles Geschreven voor Ivy en Tess met hun woordje Brompeltje Ivy en Tess gingen graag naar het strand en waren er bijna elke dag te vinden. Maar deze dag zouden ze nooit meer vergeten. Ben je in de war als je bi bent? Hoe word je homo?

Wat is coming out? Op welke leeftijd ontdek je dat je homo of lesbisch bent? Alle kinderen moeten zich op school veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard. Toen hij koning werd, was de schatkist leeg en waren de knagers arm en.

Leroy Het is opvallend hoe snel de vakantie voorbijgaat. De eerste week vakantie kruipt voorbij. Daarna gaan de vrije dagen sneller. Dan komt die gevreesde dag. Je wordt op een morgen. Hij heeft er al drie van mij gekocht. Dan geeft hij mij tien cent dat noemt hij een dubbeltje , en daarna gaat mijn wrat weg en komt die bij opa op precies dezelfde plek. Hulp Heb je vragen?

Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: Het huis stond aan een brede rivier en had een lange oprijlaan van glimmende witte. Hoe ziet iemand die een ander pest eruit? Waarschijnlijk heb je wel gemerkt dat het ontzettend moeilijk is om zo n beschrijving te geven. Dat is logisch want er bestaat niet iemand die eruit ziet als een. De kerker met de vijf sloten Crista Hendriks Schrijver: Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf Twee bladzijden uit het geschiedenisboek overschrijven.

Hij had op het. Innocent was de tel kwijtgeraakt. Telkens als de truck halt hield, werden er een paar jongens naar binnen geduwd. Maar nu bleef de deur van de laadruimte. Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian 48 vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven.

Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan. Het verlaten van de kindertijd. Weergave met pagina beginnen:. Download "Het verlaten van de kindertijd". Esmée Claessens 1 jaren geleden Aantal bezoeken: De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin Hoofdstuk 1 De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin Rosanne is een meisje niet te dik niet te dun met lang donker bruin haar een meisje net zoals alle andere meisjes.

Ze heeft vroeger gewoon Nadere informatie. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan. Mijn moeder zette een Nadere informatie. Ze zouden haar treiteren! Gegiechel achter haar rug. Misschien wel een spin in haar cola Ze zag het gezicht Ik ga niet! Carlijn smeet de deur van haar kamer achter zich Nadere informatie. De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater.

Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. Deze kleine draak werd in de mensenwereld geboren en heeft lang bij zijn vriend Maurice en zijn Nadere informatie. Ik keek om me Nadere informatie. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol Nadere informatie. Extreem grote spinnen ging ze liever uit de weg, en al te opdringerige Nadere informatie.

Johanna van Caspel In één klap Auteur: Johanna van Caspel Voorwoord Beste lezer, In deze tijd zijn veel mensen bezig met allerlei dingen die er niet toe doen, we maken ons druk om van alles en nog wat maar zien niet wat Nadere informatie. Liefs, Rhijja Voorwoord Verliefd zijn is super, maar ook doodeng.

In dit boek lees je over mijn liefdesleven, de mooie, Nadere informatie. Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier Pestprotocol kinderen 1 Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier. Alle kinderen moeten zich op Nadere informatie.

Pest- en gedragsprotocol Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier Pestprotocol kinderen 1 Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier. Je gedachten en gevoelens 7. De scheiding van je ouders overleven Ja, dag… Wat dacht je? Verantwoordelijkheden, klanten die tevredengesteld moeten worden, bonussen gehaald. Een druk sociaal leven in de bedrijfskantine.

Gedeelde fantasieën over die nieuwe secretaresse. En dan thuis gaan zitten met twee kwijlende en gillende peuters. Heb je nog geen tijd om te vissen of te biljarten. Nee, kun je luiers verschonen. Met je voeten op de salontafel rustig de krant lezen?

Zou Rouvoet niet beter de te weinig werkende vaders te hulp schieten? Ja, moeders willen natuurlijk wel graag. Gezellig met de andere meiden op kantoor samen nagels vijlen en lakken. Mijmeren over de fysieke kwaliteiten van Brad Pitt. En wist je dat ze het doet met de chef van inkoop? We gooien er gewoon nog een duur onzinnig onderzoek tegenaan waarvan de uitkomst inderdaad al vaststaat. Wie zijn wij om daar veranderingen in te willen?

Nee, wacht; het was een beetje vreemde dag. Tenminste, als ik, nog diep in slaap, om negen uur in de ochtend word wakker gebeld dan heb ik een vreemde dag. Na wat idioot gebazel mijnerzijds begreep ik ten lange leste dat ik de HTX-poli aan de lijn had. Carol had wat moeite om me aan het verstand te brengen dat ik me maandagmorgen moet melden voor een opname van een dag of twee.

Niks bijzonders, een reguliere controle. Uiteindelijk drong het tot me door. Shit, nou was ik klaarwakker. De regen kletterde tegen de ramen. Het was nog donkerig. Goed weer om nog even in bed te blijven liggen. Mooie dag ook om in bed te blijven liggen. En al snel klopte het ongeluk aan mijn slaapkamerdeur. Het was meer krabbelen. Van doordutten kwam niets meer. Al snel zat ik met een broodje en een bakkie koffie in de kamer beneden.

En nog een keer telefoon. Ja, nu was het wel Sandra. Moest ik me nog snel douchen en aankleden ook. Het was bijna tien uur en om één uur zou ze voor de deur staan. Woensdag ga ik van start. Nog een boodschap doen? Nee… Naar de apotheek moest ik nog! Nee… Ik plofte op de bank en nam het ervan. Met tomatenketchup en uitjes. Gelijk wat groenten binnen. Een wasje in en uit de machine.

Ik heb een enorme stapel schone was die gestreken en opgeruimd moet worden. Wie gaat dat doen? Ik zelf ben ik bang. In ieder geval ruikt het wel lekker al dat schone goed aan allerlei wasrekjes die her en der door het huis verspreid staan. Dat wordt driftig opruimen morgen. Daar ben ik niet zo goed in. Eigenlijk ben ik er heel slecht in. Op tijd naar bed. De nasleep van het griepje heeft me nog in een flinke houdgreep. Dus ik pak echt zoveel rust als ik kan.

Na uitstel omdat een gipsarm niet erg handig zou zijn was ik maandag aan de beurt voor een uitgebreide check-up van mijn hart. Een hartcatheterisatie en een biopsie moesten uitsluitsel geven over de conditie van dit o zo belangrijke orgaan waarover het laatste jaar zoveel te doen is geweest. Eerlijk gezegd zag ik er wel wat tegenop.

Niet tegen de procedure. Daar ben ik inmiddels wel aan gewend. Nee, net zoals steeds bij een biopsie vreesde ik de uitkomst. En dan nu ook nog een CAG dat nog meer waarheden aan het licht zou brengen. Waarheden die ik wel wilde weten? Of die ik liever onder het kleed zou vegen? Al die afstotingen die ik had; Hoeveel schade zouden die aangericht hebben? Je krijgt niet zomaar een hartinfarct. Hoe zou het met de vaten zijn? Afgelopen maandag zou ik het allemaal te weten komen en onder ogen moeten zien.

Nee, het weekend kwam ik niet heel erg fijn door. Maar het was natuurlijk onontkoombaar en zo zat ik maandagmorgen om kwart voor zeven bij Michel in de auto. Op weg naar Rotterdam. Giel Beelen in Afghanistan bood wat afleiding. Rotterdam kwam echter steeds dichterbij. Met een rugzak met een verschoninkje en leesvoer liep ik het laatste stuk naar het EMC.

Nog even wat frisse lucht. Het was kwart voor acht toen ik afdeling op liep. Ik verzekerde me van voldoende muntjes voor de koffieautomaat en het wachten kon beginnen. De koffiemuntjes waren hard nodig. Het was al elf uur geweest toen ik eindelijk werd opgehaald door de dames van het cathlab. De procedure verliep soepeltjes. Ik had niet anders verwacht.

Alleen het laatste loodje, het dichten van de liesslagaderwas behoorlijk pijnlijk. Niet veel later lag ik in mijn bed. Voorde komende drie uur. En of ik binnen een uur een liter water weg wilde werken om de contrastvloeistofweg te spoelen.

Met een muziekje op kwam ik de tijd wel door. Het duurde me veel te lang voor ik uit bed mocht. En nog langer eer dokter B. Alles was dik in orde; het hart had geen schade opgelopen en was in prima conditie, de drukken waren goed, de vaten schoon en geen afstotingsverschijnselen.

Ik mocht naar huis. Gaby kwam me halen en zette me bij Fred en Gerda af. Gerda bracht me thuis. Ik speelde de dag nog één keer af en ging naar bed. Waar ik als een blok in slaap viel.

Een ongestoorde nachtust was mijn deel. Inlezen, mail doornemen en, hoewel niet helemaal de bedoeling maar ja bloed en kruipen en zo, toch nog even met de kinderen aan de gang. Uit school halen, het na-school-ritueel-met-drinken-fruit-en-een-snoepje en een wandelingetje met twee kinderen voor een boodschapje. Na het eten reed collega Milou me weer naar huis. Ik ben er weer. En het voelt goed.

Ik ben er weer klaar voor Voor het leven. Mag ik op schoot??? De eerste echte werkdag, of beter; nacht, zit erop. En het viel niet tegen. Vol verhalen kwamen de grote, moe en verkleumd, op de groep. En dus ik ook op tijd naar bed in de hoop nog wat slaap te kunnen vatten. En dat viel niet tegen. De ochtend verliep ook gladjes. Schoenen legen, ontbijten en naar school. Het ging eigenlijk vanzelf. Dat heb ik dus maar weer gehad.

Met goede moed stort ik me op de doorstart. Thuis viel ik in slaap op de bank tot Sandra me wakker belde. Tamelijk verkreukeld sleepte ik het ouwe lijf naar boven. Je eigen bed ligt toch het fijnst. En echt slapen die ik in een slaapdienst niet. Zin in koken had ik niet meer. Dat werd dus een broodje met roerei.

O gottegottegot… Het zweet brak me te voren al uit. Het kostte me een uur om moed te verzamelen en heel veel had ik er toen ook nog niet van. Hopelijk had ik me goed genoeg geschoren. Nou, uiteindelijk viel het wel mee. Ook de blauwe plek viel mee. Dat is nu niet het geval. Heel erg pijn doet het verder ook niet. Ook dat leed is dus weer geleden. Daar word ik allemaal een stuk vrolijker van. En dat werd wel weer eens tijd. Een kort dagje zo met al dat slapen.

Ach, het is er mooi weer voor. Morgen maar eens een beetje huishouden. Voor nu, een borreltje, iets nikserigs op TV. Ja, lui in bed. Niets nieuws onder de zon. Ik hyve al sinds Maar ja, dan raak je, al is het relatief kortdurend, aan huis gekluisterd en dan pak je het weer op. Maar wat pak je dan op? Wie kom je tegen op Hyves? Nou… al je vrienden. Ik heb er nu In mijn huis dan tenminste.

Maar in de wereld die Hyves heet? Ik heb vrienden en die hebben wel vrienden. Met 64 vrienden ben je een sociale mislukking op Hyves. Ik doe het er maar mee. Chatten, krabbelen, tikken… Ik heb het er inmiddels maar druk mee. De lief, leuk, hilarisch, gezellig en verbaasd bedoelde bits en bytes vliegen over en weer. Diepe gesprekken, neem een ander in de maling, respect. Daar zitten uren paintshoppen in.

Het is bijna een hobby. Er blijft bijna geen tijd over voor het echte leven. Het is een samengeraapt zooitje ongeregeld. En in de praktijk blijken er slechts enkelen met enige regelmaat online te zijn.

Nichtje Sara kom ik nog wel eens tegen. Dan gaan de krabbels over paarden. Ik ben een ster in het vragen van stomme paardenvragen en zeuren of ze geen huiswerk moet maken. Met cybervriendin CAroline worden tamelijk frequent de dingen van het leven bechat. Ludduvudduh, stappen en brak. En dan zijn er nog de nodige losse contacten. In het echte echt ben ik de laatste week weer druk aan het werk. Moet het huis nou echt weer eens een opruim- annex schoonmaakbeurt en staan ook voor mij de feestdagen op stapel.

En heb ik weer een hoop stof tot nadenken. Het lijf is in orde. De lokale depressie is wel een beetje voorbij en wat blijft er dan over? Dat ik best echt bang geweest ben dat een simpel griepje misschien wel eens het einde had kunnen zijn van de blessuretijd waarin ik uiteindelijk toch leef. Dat ik achteraf toegegeven toch wel heel erg bang ben geweest voor dat onderzoek van vorige week. Soms is het net of ik de vader van een groot gezin ben.

Met een paar volwassen dochters en negen nakomertjes. Je moet er toch niet aan denken! Het is ook net als vroeger thuis. Als enige man tussen allemaal vrouwen. Het plagen ben ik dus wel gewend. Het leven glimlacht weer naar me. Zelfs vanmorgen twee keer zeiknat regenen onderweg met de kinderen naar de tandarts deed daar niets aan af. Het zijn weer van die ogenschijnlijk heel normale dingetjes die het voor me doen. Ik neem echt niets meer als vanzelfsprekend aan.

Elke ochtend blij dat ik wakker word. Ik had nog nooit van de man gehoord. Zelf hoef ik niet meer te weten dan dat het digitale humorkanaal herhalingen van zijn talkshows herhaalt. Tot mijn grote plezier. Of ik neem het op. Het is allemaal zo fout; van de jasjes die Norton draagt tot de manier waarop hij met gasten en publiek omgaat.

Een oma in de uitzending die op haar 90ste of zo nog een zwarte band karate heeft gehaald en dan mensen uit het publiek, verkleed als kareteka, half doorgezaagde plankjes door laten slaan en dat dan bij de derde het plankje niet is doorgezaagd. Als uitsmijter vloert de karateoma een andere gast op niet zachtzinnige wijze. Zo fout dat het briljant is.

De practical jokes met nietsvermoedende mensen op straat. De naïeve uitstraling van de man zelf. En dan hebben we het niet over gasten van het B-garnituur. In een decor dat zeer doet aan je ogen. Grappen die soms te grof zijn. En de drank vloeit rijkelijk. En ik had het wel even nodig. Wat een dag vandaag. Ja, ik heb er zelf voor gekozen en ik zeur ook niet.

Hoewel daar wel wat haken en ogen aan zaten. Hoe neem je negen kinderen mee naar Port Zélande als de bus al gereserveerd is? Eh… en eigenlijk mocht ik nog niet zwemmen in verband met de catheterisatie.

Daarbij; zo goed gedroegen de schatjes zich niet. Zou dat wel goed gaan dan? En daar zat ik vanmorgen; negen kinderen, rotweer. Je moet niet kijken naar de onmogelijkheden maar naar de mogelijkheden. Een hele dag maar een beetje rondhangen? Daar worden de kinderen niet vrolijk van en ik ook niet. De beslissing viel om dan toch maar te gaan.

Snel een boterham, spullen bij elkaar zoeken. Zwemgoed aan en op hoop van zegen. We moesten er wel wat voor doen, maar toen hadden de kinderen toch een leuke middag in het zwembad. En dan stel ik me de vraag niet of ze het verdiend hadden. Ze hadden het gewoon even nodig. En ja, dan ben je aan het einde van de middag afgedraaid.

En dan is het laatste loodje van de dienst soms wel zwaar. Is het leven nu wel of niet de moeite waard om te leven? Ja, ik leef nog. Genoeg geweest met angst en verdriet. Zou ik graag denken. Wat blijft zijn de twijfels. Tot nu toe niet zo stilgestaan bij de toekomst. Nu die begonnen is Nu is het begin van de rest van je leven.

Ja, ik wil natuurlijk niet zeuren. Toch kom ik daar niet onderuit ben ik bang. Het begint me te dagen dat mijn eigen dooddoener dat ik blij moet zijn dat ik deze nieuwe kans heb gekregen niet toereikend is voor een gelukkig leven. Ja, dat vond ik ook. Denk ervan wat je wilt. Van mezelf mag ik niets willen. Zou er niets meer te wensen over moeten zijn. Er is natuurlijk altijd wat te wensen. De kinderen zijn allemaal volwassen en hebben hun eigen leven.

En zo hoort het ook. Zo af en toe komt er eens eentje binnen vallen ze hebben allemaal een sleutel en is het even gezellig op een manier zoals het vroeger was. Vrienden heb je ook niet op afroep beschikbaar. De wereld zou gevuld moeten zijn met mensen zoals ik die om me heen heb.

Dus daarover mag ik niet klagen. En dat zul je me dus niet horen doen. Een flinke crisis is een goed filter voor je vriendenbestand. De echten blijven over. Ook al blijft het contact door geografische omstandigheden soms beperkt tot bellen. Vrienden met gezinnen, hun eigen dingen. Dingen waar ik in stilte en niet eens zo heel diep van binnen best jaloers op ben.

En werk is, puntje bij paaltje, natuurlijk gewoon werk. Waar op de werkplek niet alleen de sores van het werk werden besproken tijdens de pauze en tussenuren. Als ik thuis kom na een dag op het werk.

Als ik thuis kom na… Na wat? Als ik thuis kom. Wat is thuis dan? Een plek waar ik in volkomen ledigheid kan zitten verzinnen wat ik nu in hemelsnaam weer moet bedenken om er even niet te hoeven zijn. Kattenharen op de bank. Kleren over de stoelen, tassen op de grond en overal koffiemokken en glazen.

Opruimen vind ik allang niet zinvol meer. Niemand die het ziet als ik de gordijnen dicht laat. De eenzaamheid begint aan me te vreten. Die, het klinkt wat theatraal, nogal diep gaan. Leven en dood zijn voor mij geen abstracte zaken.

Praten heb ik al gedaan. Het is het alleen zijn praktizeren. Iemand die mijn hand vasthoudt, die snapt wat er door me heen gaat. De zenuwen en angst voor een onderzoek. Een hele dag alleen in dat fucking ziekenhuis en dan de meneer doodziek op de wachtlijst in het bed naast me en zijn gezin moed inpraten terwijl ik zelf wel kon janken.

Jezus, het heeft er echt wel flink ingehakt! Of, ja, kinderachtig misschien, me troost. Zo niet met woorden dan alleen al door er te zijn. Nee, zelfs na een leuke dag, want er zijn best leuke dagen, is het niet leuk Wat veel leuk, niet?

Met wie ga je dat delen? Een leuke vrouw, een maatje. Ja, eh… luister eens… Maar een relatie? De vrouw die voor een langdurige bestendige relatie met mij gaat komt waarschijnlijk bedrogen uit. Oud worden met mij is geen optie… laten we eerlijk wezen. Dat eindigt binnen afzienbare termijn in ziekte, dood en weer verdriet, voor weer meer mensen. Is dat wat ik iemand wil bieden? Zou iemand daar voor gaan? In tegenstelling tot wat ik heeeeeeel vroeger dacht is vijtig jaar echt niet oud.

En om dan tien jaar van je beste jaren te vergooien aan iemand die je toch verlaat als het net leuk begint te worden? Laatste kansen moet je goed afwegen en dan ben ik een herboren verliezer. Ik geef het toe. Ik kan het gewoon niet alleen. Get a new life. Ik moet weer leren leven.

Nieuwe deuren openen en de deuren die achter me zijn dichtgegooid maar laten voor wat ze zijn. Wat was is geweest en die vier, vijf jaar die ik kwijt ben geraakt krijg ik toch ook niet meer terug. Plotseling ben ik vijf jaar ouder en denk ik dat het nog is. Iedereen is gaande weg verder gegaan. Kinderen gekregen, relaties, werk. Voor mij voelt het als een soort tijdreis die ik maar niet kan bevatten en is alles anders en vreemd. Ik ben in de war en zal nog wel wat tijd nodig hebben mezelf te hervinden.

Dat zal misschien wel lukken. Gisteravond in een diepgaand gesprek met Renate geconstateerd dat ik het zonder mijn positieve levenshouding Ja, echt! Dat ik er dan wellicht helemaal niet meer geweest was. Renate kent me van haver tot gort. Daar vertrouw ik dan maar op. Dat wordt ook nog steeds met elke dienst vertrouwder en leuker. Werk is absoluut geen equivalent van leven, maar nu ik er nog de tijd en gelegenheid voor heb wil ik er wel wat vrije tijd insteken. Kan mij dat nou schelen zolang ik daar anderen een plezier mee doe.

Het is niet alleen maar kommer en kwel. En zolang ik me dat nog kan realiseren, ik nog steeds die kleine waardevolle dingetjes kan zien. Zolang er nog dingen zijn die ik belangrijk genoeg vind om voor te leven. Ja, wij waren ook voor Josje. Voor wie geen idee heeft waarover dit gaat: Josje is het nieuwe, frisse, gezicht in K3. Josje is een schatje! Een echt meisje nog. Madammen in hun dertiger jaren met paardenstaartjes aan beide zijden van het hoofd en kostschoolrokjes… Waar heb ik dat meer gezien?

Ik had nog een vriendin gebeld of ik bij haar op de bank mocht zitten maar zij zat al met haar zieke zoon op de bank. Op de bank op zaterdagavond.

Kijkend naar een avondvullende peuterpopshow gepresenteerd door opperrelnicht Gerard Joling en met zij van Brard in de jury.

Dan moet er iets niet in de haak zijn. Nee er is enerzijds iets helemaal in de haak. En dat, moet ik toegeven, ging niet zonder slag of stoot. Nu echter was ik aan de beurt. Ik zeg dit niet graag; maar ik heb zitten janken van de pijn.

Ook wel gelachen, maar dat kwam later pas. Ja, later kun je er om lachen. Zo´n situatie was het wel. Zit ik weer thuis! Autorijden is een drama. Om het over sokken aantrekken nog maar niet te hebben. Of probeer eens een potje open te maken met één hand. Pfff… nou ja, dat heb ik dus weer. En alles doet ook zeer door de val.

Alsof alles beurs is. En wat voel ik me zielig. Want ja; dit is ook wel weer zo iets waardoor ik me toch wel alleen voel. Alle dubbelzinnige SMS-jes ten spijt. Ik begin nu toch wel een beetje in te zien dat ik misschien hier en daar een beetje gas terug moet nemen in mijn pogingen te bewijzen dat ik leef. Zo wordt het wel wat contraproduktief vrees ik. En wat valt er te bewijzen? Iets minder hard leven dan maar. Dan blijf ik langer heel. Ja, jeuk is dan wel weer toepasselijk.

Dat krijg je er gratis bij. Dat is allemaal tot daarentoe. Laten we wel wezen; het is handiger een uitje snijden met hartfalen dan met je arm in het gips. Iedereen loopt weer voor me te rennen. En dat is lief, maar niet leuk. De eerstejaarskeuring na transplantatie, gepland voor vandaag, ging niet door.

Met een gipspoot leek dat wat onhandig. Die onderneming staat dus voorlopig in de ijskast. Wat dan nog wel? Oftewel kon ik direct inlezen en deelnemen aan een bespreking. Gisteren was er een intervisiebijeenkomst. Een collega kwam me halen. Nog een keer zelf rijden leek niet wenselijk.

Morgen diabetesvoorlichting op het werk. Word ik fijn weer opgehaald. Ik ben dus alweer lekker op dreef.

Of is het op drift? In ieder geval heb ik inmiddels schoon genoeg van alle stoffige mummies, stoere houthakkers, geheimzinnige tempeliers, gevaarlijke beesten en wat er zoal nog meer op daytime tv over het scherm schuift.

Maar dat is het natuurlijk niet. Want ook al lijkt het zo normaal, mijn leven is natuurlijk eigenlijk heel bijzonder. Al gebeurt er dan ook weinig spectaculairs. Bijna een jaar geleden is het nu dat ik een tweede kans kreeg. In retrospectief is er te veel gebeurd om op te noemen. Dat er zoveel ontwikkelingen en gebeurtenissen in een jaar passen. Van nog net levend in een bedje liggen en op een goede dag halfdood en amechtig in de scootmobiel naar het winkelcentrum naar een druk bestaan met een heuse agenda en fietsend naar het werk of boodschappen doen.

Ik ga niet eens beginnen aan een terugblik op het afgelopen jaar. Op naar de toekomst. Wel met het verleden in gedachten. Om vooruit te komen moet je achteruit kunnen kijken. Net als met autorijden. Als je wegrijdt, of in wilt halen, kijk je eerst in je achteruitkijkspiegel om te zien wat er achter je gebeurt.

Zo kun je ongelukken voorkomen. Nou ja, dat achteruitkijken kan ik heel even niet. En dat begon eigenlijk vorige week donderdag. Roon had gevraagd of ik, samen met zijn broer Hans, een groepje leerlingen van het Zadkine College wilde begeleiden met mountainbiken. Weliswaar stond er een slaapdienst op mijn rooster maar daarvoor een dagje fietsen rond Outdoor Valley in Bergschenhoek moest kunnen. Na twee rondjes was ik toch wel tamelijk gesloopt.

Moe, nat en vuil. En van vrijdag op zaterdag nog één. Lekker uitrusten dan maar het weekend. Want vader 75 jaar en neefje Jari ook jarig. Na het pannenkoeken eten met de ganse familie lekker logeren bij Hennie en Trine. Al voor de TV viel ik al zowat in slaap. Toch wist ik het vol te houden tot na de hoofdfilm.

Na de verjaardag van Jari op zondag begin ik aan de rit naar huis. Moe en afgepeigerd besluit ik het ditmaal eens rustig aan te doen. Omdat ik geen hoedje heb maar wel dat gevoel wil hebben zette ik een petje op. Om het helemaal echt te maken zette ik de stoel in de laagste stand en liet ik de leuning zakken zodat ik net over het stuur kon kijken. Om alles wat me inhaalde maakte ik me niet druk. Ik schrik me een ongeluk. Latere inspectie leerde dat ik verder nog geen krasje had opgelopen.

Ook in het verkeer is de aanval de beste verdediging. Laat ik het maar weer in de actieve veiligheid zoeken; agressief, alert, pro-actief, snel, het spel bepalend.

Voortaan maar weer met minumaal op de meest linkerbaan. Ja, een bekeuring is duur. Maar weet je wat een spiegel kost? Ja en zo voort. Gaat ook steeds beter. En nu ben ik ziek. Hoesten, dagje koorts, verhoging, keelpijn, moe, algehele malaise.

Zo meteen eens wat meer te weten zien te komen over de Mexicaanse gekke kippenkippenkoorts. Het zal toch niet…. Ik weet het natuurlijk niet, ik ben geen dokter, maar volgens mij heb ik echt de Mexicaanse griep.

Ja, moet ik er ook maar geen grapjes over maken. Om kort te zijn; een kleinigheidje heb je zomaar. Als ik dan toch iets Mexicaans had gewild had ik wel om een burrito gevraagd. Ook heet, maar dan zonder tanden klapperen. In een beetje burrito, die, bij de weg, helemaal niet uit Mexico komen in contrary to popular belief, zitten wel riante hoeveelheden bonen.

Daarvan gaan wel je aambeien wapperen. Net zoals croissantjes eigenlijk ook niet uit Frankrijk komen maar uit Oostenrijk. Wenen om preciezer te zijn. En wat is origineel? Ergens in de jaren dertig van de vorige eeuw dook de eerste burrito ergens tussen Tucson en Los Angeles op. En dat is toch echt in de joe-es-of-ee. A lot to do about nothing. Net als over die griep toch? In een boerenomelet zitten geen boeren zoals er in kippensoep wel kippen zitten, mits je oma de soep zelf heeft gemaakt anders hoef je ook daar niet echt op te rekenen, en in de Mexicaanse griep zullen dus ook wel geen Mexicanen zitten.

Je wordt genept waar je bij staat. Afhankelijk van hoe hondsberoerd je bent. Het scheelt nogal of je zo beroerd bent als een chihuahua of een berner sennen. Trouwens… Chihuahua… ligt dat niet in Mexico? Wedden dat een chihuahua dan ook niet uit Mexico komt?

Van het EMC in Rotterdam? Bel ik het ziekenhuis om even te melden dat ik ziek ben, en om te vragen hoe lang ik nog te leven zou hebben ongeveer, maakte het ze daar de pis niet lauw.

Ik heb me er maar bij neergelegd. Dat deed ik toch al. Vandaag was wel de koorts weg. Dat heeft ook een indrukwekkende drie dagen geduurd. Ik hoest nog wel als een amechtige zeehond maar heel veel erger dan dat is het allemaal niet. Niet gek ook natuurlijk als je bedenkt dat ik me dagelijks tegoed doe aan een flinke hoeveelheid ontstekingremmers, antibiotica en andere zooi dat moet voorkomen dat er iets ongewenst in mijn lichaam gebeurt.

Knap virus dat mij wat doet. Zo desastreus blijkt het dus allemaal niet te zijn. Vandaag ben ik maar een beetje uit bed gekomen. En er eerlijk gezegd al gauw weer ingekropen. Maar dan wel lekker lang gedoucht en fris geschoren. Dan lig je toch anders. Vannacht lekker slapen zonder opvliegers en zweetuitbraken. Toch nog maar eens het ziekenhuis gebeld. Ik kreeg de baas zelf aan de lijn. Helaas pindakaas, ook zij had geen remedie doch slechts de waarschuwing dat ik op moest passen er geen bacteriële infectie overheen te krijgen en dus maar eerst eens af te wachten of dat hoesten overgaat.

Ik rochel en spetter nog volop. En iedereen die vanmiddag in de Lidl was binnenkort ook want ik heb helaas geen kaboutertjes die de boodschapjes voor me doen. Een paar gebakken aardappeltjes. Ik had er voor de gezonde uitstraling ook sla bij. Maar ik kreeg het echt niet naar binnen. Maar daar gaat het even niet om. Dat je je over zoiets kwaad kan maken? Maar goed, zit ik vanavond totaal ingekakt op de bank televisie te kijken. Door de commerciële omroep gelegitimeed ramptoerisme vanuit de luie stoel.

Daar ga ik vaak even voor zitten. Bakkie koffie, een koekje, ongelukken, bloedneuzen, gaten in hoofden. In de aflevering van vanavond rukte een ambulance uit naar een mevrouw die het benauwd had. Blauw blauw aan en met A1 er naartoe. Te vaak zelf in een ambulance gelegen ben ik bang. En ja wel hoor, daar zit een mevrouw en ohhhhh wat heeft ze het benauwd. Dan moet je ook niet gaan legge mauwe dat je het zo benauwd hebt! Uiteindelijk lag het mens, op kosten van de maatschappij achterin de ambulance.

Ja, haar saturatie was prima maar de ziekenbroeder vond haar wel wat astmatisch klinken. Kettingroken als je het aan je hart en longen hebt. Nee, aan dat hart was niets meer te doen, verzuchtte ze. Misschien moet je dan eerst maar eens kappen met roken stom wijf.

Of gewoon accepteren dat je de pijp uit gaat als je fijn blijft roken en daar verder niet over mekkeren. Dat respecteer ik dan nog wel. Als je echt moegestreden bent. Maar dit mens had het gewoon nog nooit geprobeerd. Daarvoor heb ik al te veel mensen om heen verloren om over zo iemand het hoofd koel te houden. Toen de ergste boosheid een beetje weg was getrokken sprongen de tranen me in de ogen.

Mensen met dromen, plannen, vrienden, kinderen, geliefden. Mensen die tot het uiterste gingen om maar verder te kunnen, ook als was het soms tegen beter weten in, die er het beste nog van wilden maken en de strijd aangingen, niet voor henzelf, maar voor hun dierbaren. Voor wat ze achterlieten. Ontrukt aan het leven waar ze zo van hielden, waar ze zich met de moed der wanhoop aan vastklampten. Het klinkt behoorlijk afgestompt, en dat ben ik misschien ook wel, maar ik heb geleerd dat daar toch geen antwoord op is.

Dat je dat dus nooit zult krijgen. En dat je verder moet met je herinneringen. Ja, dat je verder moet is me verteld. Ga er maar aanstaan. Van wie moet dat dan? Blijf eerst maar eens uitgebreid stilstaan. Stil bij jezelf, bij de ander. Is er een verder? Niet dat ik dat altijd geloofde. Maar uiteindelijk raakte ik overtuigd van zijn gelijk. Ergens is er een steen in de rivier gegooid waardoor de stroom veranderde.

Diezelfde stroom zal met het voortschrijden van de tijd de steen veranderen, hem glad schuren, de allerscherpste kantjes er af slijpen zodat hij verder kan zoals hij dat graag zou willen. Maar de rivier zal nooit meer worden zoals hij vroeger was terwijl hij zijn weg door de bedding zoekt. Ik moet niet zeiken over een griepje. Nog twee dagen en dan viert deze bofkont, mazzelaar, geluksvogel zijn eerste verjaardag.

En oké, wie zonder zonde is werpe de eerste steen, ik drink ook nog wel eens een biertje of zo, en een snackje sla ik ook niet altijd af. Maar zuipen en vooral roken zijn toch echt passé. Kaarten, kadootjes, veel visite. Gelukkig en leuke mensen; dat zit wel snor.

Zonder de mensen om me heen was ik waarschijnlijk niet zo ver gekomen en hadden we dit feestje nooit gevierd. De avond tevoren kreeg ik rond half tien een SMS-je van Sandra: En mezelf daarom nogal stom te vinden.

Ja, het voelde ook wel heel gek. Een jaar terug sloegen we ons met de moed der wanhoop door de avond heen. Dus ook weer een lach. Rekening houdend met het ergste namen we ook afscheid. Sandra, de kinderen en ik. Voor hen duurde de nacht en de dag daarna nog langer. Voor mij… tja, voor mij ging het licht langzaam uit. Niets meer in de gaten. Geen hoop, geen wanhoop. Alleen nog maar wakker worden met de ergste kater die je je voor kunt stellen.

Een hoopje ellende in een bed. Weer slangen, machines, zusters. Ik kan het me nu bijna niet meer voorstellen. Het is bijna onwerkelijk. Ik had het er nog over met een vriend die op de wachtlijst voor een harttransplantatie staat.

Hoe je je eerst niet voor kunt stellen dat het ooit weer goed zal komen en dat je later, na de ingreep, niet begrijpend, stomverbaasd ziet wat er er allemaal weer mogelijk is. Wat een ingrijpende veranderingen een transplantatie maakt in een mensenleven. En het is ook niet te bevatten. Ik dacht dat dat er wel af zou gaan. Het was, om even op de zaak terug te komen, een echte verjaardag. Dat dan ook wel weer.

Blokjes kaas, cola, bier en wijn. En hoewel mijn medische historie natuurlijk geregeld ter sprake kwam, was het vooral erg gezellig.


Gezocht man voor trio sensuele massage almere


Stanley is gewoon oversekst, zei Sara dan terwijl ze een vies gezicht trok. Hij is kinderachtig, beaamde Marion. Er ging geen dag voorbij, of de kinderen trokken het thema seksualiteit uit de kast. Op een dag trof ik Bernadette in een verstopt hoekje van het schoolplein samen met Sofie en Jennifer aan, met in haar hand een kleine zakcomputer.

Ze giechelden toen ik bij ze ging staan. Bernadette typte sekswoorden in. Jennifer bleek een seksboekje dat bij een tijdschrift hoorde bij zich te hebben.

Ze had het eigenlijk weg moeten gooien van haar ouders, maar had het stiekem bewaard. Wat is pijpen Sofie? Ik weet het, antwoordde Jennifer in haar plaats, aan een pik zuigen. Zo gingen ze een tijdje door. Er was ook nog een woord met een q, wist Bernadette opeens, wacht even.

Ze typte een woord in haar zakcomputer. Toen ze klaar was lazen we quarantaine. De twee andere meisjes trokken een ik-heb-geen-idee-gezicht en keken wat ongemakkelijk toen ik lachte.

Nee, nee, haastte Bernadette zich, het was wat anders. Ik zoek het thuis wel op. Het gedrag van jongens maar niet dat van Jacob werd al snel afgedaan als oversekst en daarmee was de kous af.

Meer commentaar wekte Valerie met haar hoge hakken en korte rokken. Maar het verschil met de jongens was, dat zijzelf seksualiteit uitstraalde, terwijl de jongens alleen grappen en grolden en over hun toeren raakten van de gedachte aan seks. Zelf waren zij jongens die net zo verlegen waren als ze een verliefdheid hadden opgevat als andere kinderen van hun leeftijd voor wie seks nog geen rode oortjes betekende.

Valerie belichaamde de seksualiteit zelf. En daarover raakten de kinderen tegelijk opgewonden en verward, nieuwsgierig en geïrriteerd. Zij wilden a s t [28] 2 [ ]. Frits, Jacob, Peter ; zij lazen elkaar giechelend en stiekem de vragen over vrijen uit de Break Out voor. Maar anders dan een agenda of een briefje kon Valerie niet naar wens worden dichtgeslagen of weggegooid. Ze was aldoor aanwezig, als een dwingend voorbeeld van wat seksualiteit betekende.

De kinderen ervoeren Valerie als bedreigend, omdat ze een duidelijke seksuele rol gekozen had, omdat ze die rol droeg als een jurk. Maar zij, haar klasgenoten, wilden die jurk, die zij puberteit noemden, niet aan. Seksualiteit werd als onderwerp gewaardeerd als er de draak mee werd gestoken, als iemand weliswaar het bestaan ervan erkende maar het niet verhief tot de kern van een rol. Een te weinig speelse benadering van het thema seksualiteit werd door de Zichtbaren kinderachtig gevonden, maar te speelse opmerkingen ook.

De Zichtbaren vonden duidelijk dat seksualiteit een onderdeel van het dagelijkse leven was; een natuurlijk aspect van het puber en volwassen leven wel te verstaan. Seksualiteit die te ernstig werd genomen, ging voorbij aan hoe de kinderen het spel zagen: Maar voor de Rustigen ging zelfs het grappen en grollen te ver.

Ze wilden, zeiden ze keer op keer, nog gewoon kinderen zijn. Onder de preoccupatie met seksualiteit ging precies deze worsteling schuil: Van kinderen en pubers Het is niets nieuws dat de overgang van kind naar puber gepaard gaat met worstelingen over seksualiteit.

Freud de ontdekker van de kinderlijke seksualiteit stelde dat na de latentiefase, waarin seksualiteit een sluimerend bestaan leidt, kinderen in de puberteit hun impulsen niet meer op hun ouders richten maar op leeftijdgenoten. Dit losmaken van de ouders is de opdracht van de puberteit, stelt Freud. Het worstelen met het thema seksualiteit is naar i ii Het effect van de openheid over het thema seksualiteit, er openlijk de draak mee steken, de dingen bij hun naam noemen, was dat andere kinderen de betekenis van allerlei woorden leerden.

Door met de Break Out te zwaaien, hardop in de klas brieven hieruit voor te lezen en er de draak mee te steken, leerden andere kinderen wat beflapjes waren, wat pijpen was en wat standje In die zin gebruik ik seksualiteit als betrekking hebbend op het geslacht, sekserollen dus.

Maar in dit worstelen speelt ook de zoektocht naar wat seks is, wie wat wanneer doet en hoe, en betekent de term dus ook betrekking hebbend op seks. In deze zoektocht worden kinderen geholpen door bestaande, vaak tegenstrijdige, opvattingen hierover. Naar mijn idee hadden de kinderen deze veelal impliciete opvattingen en boodschappen al overgenomen, en bestaat de worsteling uit het eigen het van mij maken ervan.

In alle verhalen duikt dan ook niet voor niets telkens één woord, één beschuldiging op: Of het nou gaat over seksualiteit, over jongens en meisjes of over schaamte. De jongens deelden de meisjes op in pubers en meisjes: De meisjes vonden de meeste jongens kinderachtig. Maar wat de een kinderachtig achtte, bleek voor de ander gewoon bij het kind-zijn te horen. Verweven in de stroom van alledaagse gebeurtenissen lagen de kinderen met elkaar overhoop over de vraag wat kind- zijn precies inhield, wanneer het was afgelopen, en wat er dan veranderde.

Die andere klas hè, zei Mirthe een keer, daar zitten allemaal zulke kinderachtige kinderen in, dat geloof je gewoon niet. Moet je nou kijken hoe die meisjes eruitzien! Ze lijken ook allemaal een stuk kleiner dan ons! Hugo is anders niet zo kinderachtig hoor! Feline en Yasmine ook trouwens! Ja ze doen wel allemaal van die hele kinderachtige spelletjes, bedacht Marion, ze spelen nog met barbies en zo. Dat bedoel ik nou, zei Mirthe. De Zichtbaren wilden geen kind meer zijn maar puber.

Ze speelden niet meer met barbies voor de meisjes het icoon van kind-zijn ; ze giechelden niet meer om sekswoorden zoals kinderen; ze wisten de betekenissen van pijpen en beffen, maakten er grapjes over, maar vonden seks op zichzelf een normaal gegeven. De meisjes vertelden elkaar hun verliefdheden, maar waren hierin niet zo open als Valerie. Valerie gaat haar gang maar! Ik doe daar niet aan mee. Ik ben gewoon twaalf. De zichtbaren zaten op school toen het nog mocht en thuis stiekem te chatten op het internet.

Sommigen maakten zelfs afspraakjes met hun chatmaatjes. Daar kun je tenminste gewoon praten met jongens die geen baby s zijn, legde Rama uit.

De Rustigen die al snel hoogte kregen van deze afspraakjes schudden hun hoofd, vonden het gevaarlijk en belachelijk. Zijzelf spraken een tijd af met een paar kinderen uit hun groep en chatten dan vanuit hun eigen huis met elkaar. Dit vonden de Zichtbaren dan weer ontzettend kinderachtig. Ook de Rustigen waren verdeeld over wat kinderachtig was en wat niet.

Ik snap gewoon niet waarom iedereen elkaar stompt en schopt en zo wild doet, zei Simon. Ik vind dat allemaal zo kinderachtig. De kinderen hielden zich dus voortdurend bezig met de vragen: Wat is een puber? En wat is volwassenheid? Vooral over dit laatste heerste geen consensus, maar openlijk vochten zij deze vragen niet uit.

De botsingen vonden plaats in de vorm van het voortdurende beoordelen van andermans gedrag; in de vorm van zacht gefluisterd commentaar; in de vorm van juist benadrukken wat en wie wel goed was; in de vorm van briefjes en ranglijsten; in de vorm van blikken, lachen of negeren.

Behalve een zeker verlangen naar de puberteit, heerste er ook angst, zoals valt af te lezen uit de niet aflatende stroom van commentaar op en het voortdurend in de gaten houden van Valerie.

Die angst was er niet zozeer in gelegen dat Valerie seksualiteit belichaamde, maar in alle waarschuwingen die hen vanuit de volwassenenwereld en de media werden toegeroepen. Een al te veel benadrukken van lichamelijke vrouwelijke vormen leidt tot rampen, zo luidt de waarschuwing, tot verkrachting of tot een verkeerde reputatie Eder Anderzijds toont de dagelijks klinkende beschuldiging kinderachtig dat zij juist aan het begin stonden van een nieuwe tijd: Het laatste jaar van de basisschool hield ook een afscheid van hun kindertijd in.

Een afscheid waar ze naar uitkeken, maar ook bang voor waren. Toen we op een ochtend naar een muziekuitvoering van een middelbare school in de buurt gingen, raakten de meeste kinderen wat zenuwachtig. Jezus wat zijn die kinderen groot, zei Jacob, ik ben echt een ukkie. Ooo, wat afschuwelijk eng, straks loop ik hiertussen als kleintje en dan zeggen ze de hele dag brugpieper tegen je, dan schaam ik me dood!

Ze vinden zichzelf wel heel stoer, huiverde Chris. Tk heb er zo n zin in! Liever vandaag dan morgen! Maar bovenal lees ik in het voortdurend benoemen van grenzen tussen wat een kind is en wat een puber, een poging om dat wat als onafwendbaar wordt voorgesteld De Puberteit beheersbaar te maken. Stel je voor of: Volwassenen, oudere broers o f zussen, klasgenoten, boeken, tijdschriften en televisie riepen wacht maar, nog even en dan!

Zij stelden de puberteit als onontkoombaar voor. Of de kinderen nou wilden o f niet: Zij hadden hierop geen invloed. Sommigen ontkenden elke verwijzing, keerden zich a s t [28] 2 [ ]. Anderen duwden de naderende veranderingen voor zich uit, besloten dat ze pas als veertienjarigen de deur zouden openhouden. Weer anderen trokken de puberteit naar binnen. Hoe het ook zij, de desinteresse, fascinatie of verwachting wijzen allemaal op een pogen zelf controle te krijgen over het verloop van hun leven.

Het verlaten van de kindertijd Hun leven lang krijgen kinderen uit allerlei richtingen te horen hoe zij kind dienen te zijn. Als zij zich in de ogen van volwassenen te vroeg bezighouden met bepaalde vragen, dan heten ze vroegrijp, wijs of ouwelijk. Als zij volgens volwassenen te laat zijn in hun ontwikkeling heten ze kinderlijk, langzaam.

Onder andere via het commentaar van volwassenen op hun gedrag of het gedrag van anderen, komen kinderen te weten wat er van hen verwacht wordt, hoe zij kind moeten zijn, hoe puber. In dialoog met deze vaak tegenstrijdige verwachtingen creëren kinderen hun eigen kindertijd.

Door middel van het commentaar op de personages in hun klas, probeerden de kinderen zowel hun eigen plek in de groep te bepalen als hun individuele plek in de grotere wereld. Zij rangschikten en ordenden en leken voortdurend bezig met het uitstippelen van de te bewandelen weg naar de puber-tijd.

Een van de zwijgende verhalen waarschuwt voor seksualiteit: De volwassenen in de omgeving van de kinderen huiverden licht bij de Spice Girls, zoals ouders een paar jaar daarvoor hadden gehuiverd bij Madonna. Spelen met seksualiteit wordt gevaarlijk geacht en vooral: Het volgende tafereel vormt een goed voorbeeld van een huiverende reactie van volwassenen op deze kinderen en seksualiteit.

In het eindtoneelstuk dat over de afgelopen eeuw ging en waarvoor de kinderen zelf thema s hadden bedacht, speelde Carlijn Monica Lewinsky. In haar eerste scène voert zij Bill Clinton gespeeld door een jongen uit de parallelklas mee naar een apart kamertje een kamerscherm op het toneel om daar met veel kabaal een gemeenschap ten gehore te geven.

Even later kruipt zij onder de tafel waar Clinton over zijn affaire met haar wordt verhoord en doet alsof ze hem pijpt. Als zij weer onder de tafel vandaan te voorschijn komt op haar hoge hakken en met een diep decolleté neemt zij uitgebreid de tijd om met een schaamteloze en uitdagende blik en houding haar lippen af te vegen, waardoor de lippenstift op haar wangen belandt.

De twee juffen van de klas vonden het verschrikkelijk. Tk vind dit dus niet kunnen. Ik vind het niet leuk en niet grappig, zei Mieke. Dit past toch niet? Ze weet niet wat ze doet! Ze weet niet eens wat ze doet! Maar de schok voor de juffen bestond er vooral uit dat Carlijn blijkbaar precies wist wat ze deed.

Sterker nog, dat ze het precies wist en schijnbaar zonder gêne precies dat durfde te laten zien wat er gebeurd was! Overal krijst de seksualiteit van de muren, van de trams, van de popgroepen, van de tijdschriften, van de televisie.

Zoals ik heb laten zien waren de kinderen hier niet blind voor. De jongen met half ontblote borstkas die ons vanaf een poster op een tramhalte recht in de ogen keek, ontlokte bij Carlijn een hijgend: O Danny, O Danny. Om maar één van de talloze reacties op de seksualiteit om hen heen in herinnering te roepen. Het is waarschijnlijk dat de nadruk die deze kinderen op seksualiteit legden ook te maken heeft met hun achtergrond: In de stad schreeuwt de seksualiteit van de reclameborden, de trams, de bussen, de winkels.

Alle mogelijke combinaties in kleding lopen, rennen en skeeleren over de straten, door de parken, langs de terrassen. Bovendien hadden de meeste huishoudens een video 12 Niet alleen de opwinding over seksualiteit van de kinderen ging de leerkrachten te ver, ook hun opstandige, puberale gedrag, zoals ze het noemden, baarde hun zorgen. De juffen riepen de hulp van de directeur in. Hij hield een preek. Een aantal van jullie, zei hij, zijn al pubers.

Jullie lichamen zijn aan het veranderen, - hierbij maakte hij twee heuvels op zijn borstkas -, en dat leidt tot allemaal opwinding en lastig gedrag. Maar er zitten ook kinderen in deze klas, die nog niet toe zijn aan wat jullie allemaal zo leuk vinden. Ik vraag jullie begrip hiervoor. Zij hebben ook recht op aandacht. En als jullie zo lastig zijn, dan verpesten jullie het voor de anderen. Enerzijds stelde hij de puberteit als iets onontkoombaars voor, anderzijds vroeg hij de kinderen de onontkoombaarheid uit te stellen, of er controle over te krijgen.

En op weg naar school kwamen veel kinderen langs een tijdschriftenwinkel waarin de tienertijdschriften ter inzage lagen. Kortom, deze groep kinderen had vele mogelijkheden om seksualiteit als thema op te pikken, en zelfs, zou men kunnen stellen, bijna geen mogelijkheid om eraan te ontsnappen.

Deze hoeveelheid aan informatie vergemakkelijkt identificatie met grote mensen, met geseksualiseerde volwassenen. Bovendien lag de nadruk in deze moderne huishoudens op het mondig, weerbaar en zelfbewust maken van de kinderen. De kinderen werden aangespoord hun eigen gedachten te formuleren, hun eigen reacties op de omgeving kenbaar te maken en erover te praten met hun ouders of andere volwassenen. Tegelijkertijd klinken uit dezelfde media, dezelfde opvoeders de waarschuwingen omtrent seksualiteit en zien zij met lede ogen angstig aan hoeveel hun kinderen van seks weten, hoe zelfbewust ze zijn, hoe mondig.

Echter, de kinderen pikten het thema seksualiteit naar mijn idee niet alléén op omdat het toevallig voor hun voeten kwam of aan hen opgedrongen werd. Ze maakten het ook zelfbelangrijk omdat ze vonden dat ze eraan toe waren, omdat ze hun kindertijd vaarwel wilden zeggen en tot de wereld van pubers wilden toetreden en natuurlijk: Ieder kind voor zichzelf zocht uit op welke manier hij of zij het onderwerp een plek zou geven.

Daarbij namen ze elkaar als voorbeeld om te volgen of om zich tegen af te zetten, om te bewonderen op afstand of voor te huiveren vanuit de verte. De ene jongen gebruikte de machorol om uitdrukking te geven aan zijn opwinding over mooie meisjes, de ander stelde zichzelf de vervulling van zijn dromen over meisjes in het vooruitzicht: Ik neem aan dat dit ook komt omdat de jongens kleiner waren, lichamelijk kleiner, dan de meisjes maar ook sociaal kleiner, afgezien van een enkele uitzondering.

De meeste meisjes in de klas zagen in hun mannelijke klasgenoten geen kandidaten voor verliefdheid: Zij fantaseerden over veertienjarige jongens en een aantal van hen probeerde ook met die leeftijdscategorie in aanraking te komen. Een derde reden voor de minder duidelijke rollen voor jongens, moet denk ik bij mijzelf gezocht worden: Eigenlijk zelfs bijna onmogelijk. Het hoe en waarom hiervan komt in mijn dissertatie uitgebreid aan de orde. Een vierde reden voor een geringere duidelijkheid over de AST [28] 2 [ ].

De ene grapte en grolde en wist niet hoe snel hij weg moest rennen wanneer seksualiteit serieus besproken werd, terwijl de ander de grappen wilde overslaan en kinderachtig achtte.

Het ene meisje vond in Girl Power een rol waarin ze zich kon af zetten tegen de opdringerige seksualiteit in haar omgeving, terwijl het andere Girl Power gebruikte om de macht over haar eigen leven mee te herwinnen. Sommige meisjes hanteerden seksualiteit door middel van woordgrapjes en giechelen, waarmee ze uitdrukten dat ze weliswaar verlangden maar zichzelf nog niet als serieuze kandidaten zagen.

Een ander meisje gebruikte grove seksgrappen als manier om te schoppen tegen alles wat netjes was, tegen een moraal waardoor zijzelf in de steek was gelaten. Zij wilde de wereld choqueren en maakte gebruik van de heersende opvatting van volwassenen die stelt dat twaalfjarigen klein en onschuldig horen te zijn en seksueel onwetend en nog moeten denken dat pijpen broekspijpen zijn.

Literatuur Adler, Patricia A. Preadolescent Culture and Identity, New Brunswick: Budgeon, Shelly I ll tell you what I really, Really want: Today s girls around the World, pp , Boston: Eder, Donna School Talk. An Ethnography of Girls Friendship, Buckingham: Kuik, Suzanne Mag ik op je rug?

Van de kinderen en hun dagen met vriendschap en ruzie, Amsterdam: Lemish, Dafna Spice Girl s talk: Today s Girls around the World, pp , Boston: Mede daardoor domineren de meisjes wellicht in mijn verhaal.

Schofield, Janet Black and White in School. Trust, Tension, or Tolerance? Thorne, Barrie Gender Play. Girls and Boys in school, New Brunswick: Waal, Mieke de Meisjes: Een etnografie van meisjes op de middelbare school, Amsterdam: Wolf, Naomi De zoete leugen of de mythe van de schoonheid, Amsterdam: Hoofdstuk 1 De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin Rosanne is een meisje niet te dik niet te dun met lang donker bruin haar een meisje net zoals alle andere meisjes.

Ze heeft vroeger gewoon. Geelzucht Toen ik 15 was, kreeg ik geelzucht. De ziekte begon in de herfst en duurde tot het voorjaar. Ik voelde me eerst steeds ellendiger worden. Maar in januari ging het beter. Mijn moeder zette een. Jullie begrijpen er helemaal niets van! Carlijn liep stampvoetend de trap op. Carlijn smeet de deur van haar kamer achter zich. De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak.

Deze kleine draak werd in de mensenwereld geboren en heeft lang bij zijn vriend Maurice en zijn. Ik wist niet waar ik was, het was in ieder geval niet de Isolatieruimte. Ik keek om me. Na deze les kun je: Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol. Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 6 blz. Nou ja, meestal niet.

Extreem grote spinnen ging ze liever uit de weg, en al te opdringerige. In één klap Auteur: Johanna van Caspel Voorwoord Beste lezer, In deze tijd zijn veel mensen bezig met allerlei dingen die er niet toe doen, we maken ons druk om van alles en nog wat maar zien niet wat. Voorwoord Verliefd zijn is super, maar ook doodeng.

Want het kan je heel onzeker maken. En als het uiteindelijk uitgaat, voel je je intens verdrietig. In dit boek lees je over mijn liefdesleven, de mooie,.

Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier Pestprotocol kinderen 1 Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier. Alle kinderen moeten zich op.

Je gedachten en gevoelens 7 Activiteit De scheiding van je ouders overleven 11 Activiteit Acting out 16 Activiteit Schuld 22 Activiteit Angst 26 Activiteit Ik heb weinig vrienden en sta bekend als de nerd van de klas. Misschien b n ik ook wel een. Een Berbers dorp Ik ben geboren en opgegroeid in het noorden van Marokko. In een buitenwijk van de stad Nador.

Iedereen kent elkaar en altijd kun je bij de mensen binnenlopen. Als er feest is, viert het. Helaas Wanneer besloot Bert om Lizzy te vermoorden? Hij herinnert zich het niet precies. Het was in ieder geval toen Lizzy dat wijf leerde kennen. Dat idiote wijf met haar rare verhalen.

Waar gaan we het over hebben? Mensen vinden het vaak prettig om elkaar aan te raken. Dat kan een knuffel zijn van je ouders, een vriendschappelijke stomp tijdens een stoeipartij met vrienden.

Interview op zaterdag 16 mei, om Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar.

Er zit een schat verborgen in jezelf Dit verhaal gaat over een schat, die je overal kunt vinden: Een schat zo rijk als het leven zelf, die toont hoe het zijn. Een leerling van Jezus vertelt 'walking sermon' langs kunstwerken Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet.

Nu wil ik het goed zien. Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je. Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt. Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp.

Geloven in Generaties 1 Tekst: Geloven in Generaties 1 Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben? Dit is de pagina die ik zocht.

Ze wipte van enthousiasme met haar stoel op en neer en keek vol belangstelling. De seksuele ontwikkeling van kinderen 0 tot 18 jaar en wat ouders kunnen doen Seksuele opvoeding gaat over meer dan alleen seksualiteit De seksuele ontwikkeling van kinderen en wat ouders kunnen doen. Pieter had het veld nog nooit op deze manier gezien. Het gras hing in de lucht en de wolken. Wensen en grenzen Oefening 1.

L Misschien wel Natuurlijk! Hoofdstuk 1 Buitengewoon bijzonder buitenaards Zijn verhaal had hij geschreven op een kladblok, maar dat kladblok was hij kwijt.

Hij wist nog wel hoe het begon: Zijn achternaam deed er eigenlijk. Tommie, Dik en Esmeralda Een tijd gelden woonden twee meisjes genaamd Marieke en Ineke met hun vader en moeder op een boerderij in Afrika. Er was geen televisie, er was geen school, er was geen bibliotheek. Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos in iets gewijzigde vorm Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette.

Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden. Gods plan met seksualiteit 3. Verschillen jongens en meiden 5. Schat op het spel 6. Je schat beschermen 7. Seks in je eentje 8. Eva rood en roze konijn word ik juf mijn zelfdat er geen gemaakte armbandjes arme mensen meer zijn Ik speel.

De seksuele ontwikkeling van kinderen 0 tot 18 jaar en wat ouders kunnen doen Wat kun je doen als je vader of moeder bent?

Je kunt je kinderen helpen bij hun seksuele ontwikkeling. Als ze klein zijn. Querido s Kinderboeken Uitgeverij www. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school.

In een map die Moeilijke Vragen heet. Dit boekje gaat over seksuele intimidatie op het werk. Je hebt te maken met seksuele intimidatie als een collega je steeds aanraakt. Of steeds grapjes maakt over seks. Tweelingen Anna en Thijs wonen in de Verlegenstraat. Zo heet hun straat niet echt. Ze is vernoemd naar een Franse schilder. Léger staat er op het straatnaambordje.

Maar als je de naam hardop uitspreekt. De puberteit is naast de lichamelijke veranderingen ook de periode waarin je op een andere manier naar jezelf en de mensen om je heen gaat kijken.

Saartjes mond viel open van verbazing. Maar dat is supergoed nieuws! Ze sloeg haar armen om haar vriendin heen. Waaah, helemaal te gek. We gaan naar Frankrijk. Zon, zee, strand, leuke. De steen die verhalen vertelt. Heel lang geleden kenden de mensen geen verhalen, er waren geen verhalenvertellers. Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden,. Succes verhaal - Stoppen met haren uittrekken Werkelijk hemels: Al ruim 20 jaar lang had ik last van.

Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker. Maar ik bedenk me. Wat gebeurt er met je als je een leuk meisje of jongen tegenkomt?

Je vindt de ander leuk en misschien word je wel verliefd. Eerst wil je heel vaak bij hem of haar. Mijn nieuwe school, een nieuwe start. Mijn oude school weerbaar. Je klasgenoten, de docenten, de school, de regels. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil. Ik zou weleens willen weten waarom ik weer geen televisie mag. Yasmina doet het tuinhekje achter zich dicht.

Hoe kan ze zo stom zijn niet aan de verjaardag van haar moeder te denken? Haar moeder blijft woedend achter. Yasmina voelt zich even rot, maar na drie stappen. Wat kinderen zeggen over pesten Kinderen gaan over het algemeen het liefst met hun probleem naar hun. Verliefd Savannah 11 Verliefd zijn is dat je iemand meer dan aardig vindt, eigenlijk véél meer dan aardig.

Massimo 11 Dat je iemand ziet die je heel mooi vindt. Dan wil je gewoon bij haar zijn. De bult was niet eens zo heel zichtbaar, maar Thamar zag altijd alles aan Yoeri. Wat hij deed, wat hij. Doortje Eerste druk, september Tiny Rutten isbn: Free Musketeers, Zoetermeer www.

Wat jammer dat jij al zo oud bent. Puh, zei opa nijdig. Drie en zestig is niet oud, hoor. Hij vertrouwde erop dat God Zijn belofte aan hem en Sara ook zou houden. Niet omdat jij zo goed bent, je lijkt op de gewonde reiziger in het verhaal van Jezus, maar omdat God je heeft gemaakt.

Margreet zit op bed in een stripboek te bladeren en ik speel een spelletje op haar nieuwe spelcomputer. Weet jij dat het morgen 1 april is? Vorig jaar heb ik de onder - broeken van mijn. Deze brochure is onderdeel van een reeks brochures die omtrent Fibromyalgie zijn. Een boek uit de serie Piraatjes Oorspronkelijke titel: Barrington Stoke Ltd Auteur: Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord.

Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me. Hoe hou ik het veilig L5 1 1. Lesdoelen Copingstrategieën ontwikkelen om met probleemsituaties om te gaan. Nadenken over wanneer de grens van het toelaatbare overschreden wordt. Woont Laura in de stad of op het platteland? Hoe weet je dat?

Woont Laura s oma al lang op de boerderij? Inhoud Aan jou de keuze 7 1 Je ouders zijn ook maar mensen 11 2 Eerst ruzies, nu ook nog de scheiding 21 3 Dit is niet eerlijk!

Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. Op de Flamingoschool vinden we het erg. Kväll Er zijn mensen die zeggen dat je je tegen de verleiding kunt pantseren. Degenen die denken dat verdwaalde verlangens uit het hart kunnen worden verjaagd als de geldwisselaars uit de tempel. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective.

Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond.

Regina 16 Ik heb mijn vriend leren kennen tijdens een spelletje op internet. Mijn tegenstander stelde voor om op MSN verder te praten. Hij zette zijn webcam op en toen zag ik zijn vriend Lander.

Een buik van wol. Cato kwam hard aan rennen En zei: Catharina 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau Geven. Ja maar wat zei Tom. Umm wacht ik Weet het zei Cato een herinnering. De wensfles Geschreven voor Ivy en Tess met hun woordje Brompeltje Ivy en Tess gingen graag naar het strand en waren er bijna elke dag te vinden. Maar deze dag zouden ze nooit meer vergeten. Ben je in de war als je bi bent?

Hoe word je homo? Wat is coming out? Op welke leeftijd ontdek je dat je homo of lesbisch bent? Alle kinderen moeten zich op school veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard. Toen hij koning werd, was de schatkist leeg en waren de knagers arm en. Leroy Het is opvallend hoe snel de vakantie voorbijgaat. De eerste week vakantie kruipt voorbij. Daarna gaan de vrije dagen sneller. Dan komt die gevreesde dag. Je wordt op een morgen.

Hij heeft er al drie van mij gekocht. Dan geeft hij mij tien cent dat noemt hij een dubbeltje , en daarna gaat mijn wrat weg en komt die bij opa op precies dezelfde plek. Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: Het huis stond aan een brede rivier en had een lange oprijlaan van glimmende witte.

Hoe ziet iemand die een ander pest eruit? Waarschijnlijk heb je wel gemerkt dat het ontzettend moeilijk is om zo n beschrijving te geven. Dat is logisch want er bestaat niet iemand die eruit ziet als een. De kerker met de vijf sloten Crista Hendriks Schrijver: Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf Twee bladzijden uit het geschiedenisboek overschrijven. Hij had op het. Innocent was de tel kwijtgeraakt.

Telkens als de truck halt hield, werden er een paar jongens naar binnen geduwd. Maar nu bleef de deur van de laadruimte.

Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian 48 vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan. Het verlaten van de kindertijd. Weergave met pagina beginnen:. Download "Het verlaten van de kindertijd". Esmée Claessens 1 jaren geleden Aantal bezoeken: De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin Hoofdstuk 1 De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin Rosanne is een meisje niet te dik niet te dun met lang donker bruin haar een meisje net zoals alle andere meisjes.

Ze heeft vroeger gewoon Nadere informatie. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan. Mijn moeder zette een Nadere informatie. Ze zouden haar treiteren! Gegiechel achter haar rug. Misschien wel een spin in haar cola Ze zag het gezicht Ik ga niet! Carlijn smeet de deur van haar kamer achter zich Nadere informatie.

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. Deze kleine draak werd in de mensenwereld geboren en heeft lang bij zijn vriend Maurice en zijn Nadere informatie. Ik keek om me Nadere informatie. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol Nadere informatie.

Extreem grote spinnen ging ze liever uit de weg, en al te opdringerige Nadere informatie. Johanna van Caspel In één klap Auteur: Johanna van Caspel Voorwoord Beste lezer, In deze tijd zijn veel mensen bezig met allerlei dingen die er niet toe doen, we maken ons druk om van alles en nog wat maar zien niet wat Nadere informatie.

Liefs, Rhijja Voorwoord Verliefd zijn is super, maar ook doodeng. In dit boek lees je over mijn liefdesleven, de mooie, Nadere informatie. Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier Pestprotocol kinderen 1 Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier. Alle kinderen moeten zich op Nadere informatie. Pest- en gedragsprotocol Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier Pestprotocol kinderen 1 Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier.

Je gedachten en gevoelens 7. De scheiding van je ouders overleven Acting out 16 Inhoud Activiteit Hey daar, welkom in mijn boek! Misschien b n ik ook wel een Nadere informatie. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school. Als er feest is, viert het Nadere informatie.

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten. Bert staat Nadere informatie. Dat kan een knuffel zijn van je ouders, een vriendschappelijke stomp tijdens een stoeipartij met vrienden Nadere informatie. Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten.

Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Dit verhaal gaat over een schat, die je overal kunt vinden: Een schat zo rijk als het leven zelf, die Er zit een schat verborgen in jezelf Dit verhaal gaat over een schat, die je overal kunt vinden: Een schat zo rijk als het leven zelf, die toont hoe het zijn Nadere informatie.

Een leerling van Jezus vertelt 'walking sermon' langs kunstwerken Een leerling van Jezus vertelt 'walking sermon' langs kunstwerken Doek achter de tafel Even kijken hoor. Ja, zo Nadere informatie. Ik geloof dat hij Ramon heet! Tegelijk voel je je Nadere informatie. Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp Nadere informatie.

En ik weet Nadere informatie. Ze wipte van enthousiasme met haar stoel op en neer en keek vol belangstelling Nadere informatie. Tekeningen Michiel van de Vijver. Het gras hing in de lucht en de wolken Nadere informatie. Als jij uitgaat en een leuk jongen ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt? Buitengewoon bijzonder buitenaards Hoofdstuk 1 Buitengewoon bijzonder buitenaards Zijn verhaal had hij geschreven op een kladblok, maar dat kladblok was hij kwijt.

Zijn achternaam deed er eigenlijk Nadere informatie. Als jij uitgaat en een leuk meisje ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt? Er was geen televisie, er was geen school, er was geen bibliotheek Nadere informatie. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos in iets gewijzigde vorm Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette.

Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden Nadere informatie. Geen slaaf Nadere informatie. Eva rood en roze konijn word ik juf mijn zelfdat er geen gemaakte armbandjes arme mensen meer zijn Ik speel Nadere informatie. De seksuele ontwikkeling van kinderen 0 tot 18 jaar en wat ouders kunnen doen De seksuele ontwikkeling van kinderen 0 tot 18 jaar en wat ouders kunnen doen Wat kun je doen als je vader of moeder bent?

Als ze klein zijn Nadere informatie. Edward van de Vendel. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Terwijl je dat Nadere informatie. Om een of andere reden zijn ze daar allebei heel tevreden Tweelingen Anna en Thijs wonen in de Verlegenstraat. Maar als je de naam hardop uitspreekt Nadere informatie. Op weg met Jezus. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij.

Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Dit komt omdat Nadere informatie. Haar ouders hadden een caravan, waarmee ze ieder jaar in de zomer naar Frankrijk gingen.

Ook voor deze zomer was de camping al Hoofdstuk 1 Echt? En het feit dat mijn vader me zo juist haarfijn heeft uitgelegd hoe onaardig ik ben? Hij is mijn droomjongen, gewoon perfect. Maar ik hou ook van mijn vriendje.. Nou, duidelijke keuze zou je denken toch? Op N's hyves zie ik dat hij altijd met heel veel meisjes flirt, en hij is super populair. Dus ik ben nogal kansloos. En, daarbij, ik ben bang dat ik spijt krijg als ik het uitmaak met mijn vriendje..

Maar in mijn achterhoofd weet ik dat ik het gelijk uit zou maken met mijn vriendje als N op mij verliefd zou zijn Ik droom ook bijna elke week over N, van de meest romantische dingen tot dromen waarin we sex hebben.

En ik heb nog nooit over mijn huidige vriendje gedroomd.. Alsof ik moet overgeven en huilen, echt een heel raar, afschuwelijk gevoel. Een man en een vrouw. En ik weet nog dat ik altijd bij die man op schoot moest, en dat ik dat niet leuk vond. Waar die vrouw dan was, weet ik niet meer. Ook weet ik nog dat ik een keer heel hard moest huilen, toen bleek dat ik uit school een tijdje bij hen moest blijven terwijl ik dacht dat mijn opa en oma op mij zouden passen.

Verder weet ik er niks meer van, maar ik heb mijn ouders volgens mij wel eens horen zeggen dat die man niet goed was.. Wat denken jullie hiervan? Waarom denken vaders en moeders? Waarom zeggen vaders tegen hun zonen, als ze horen dat ze voor het eerst hebben geneukt; goed zo jongen, ik ben trots op je! En als wij dochters vragen of we bij ons vriendje mogen blijven slapen is het meteen; NEE.

meiden die elkaar beffen tiener neukt oma